De autoriteiten van de Bahama’s hebben besloten om een einde te maken aan de import, verkoop en het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik, zoals rietjes, plastic tasjes, plastic bakjes om voedsel en vloeistoffen in te vervoeren, etc. Ook producten gemaakt van polyethyleen zijn niet langer toegestaan. Hiermee wil de archipel in het Caribisch gebied zijn impact op het klimaat verminderen en de inheemse flora en fauna beschermen.

plastic
Verbod op plastic voor eenmalig gebruik op de Bahama’s | Foto: Pixabay

Vanaf 1 januari 2010 zal het verboden van plastic artikelen voor eenmalig gebruik ingaan. Dit soort plastic zal vervangen worden door materialen gemaakt van bamboe, papier en andere plantaardige materialen die biologisch afbreekbaar zijn.

Verder wil het Ministerie van Milieu een einde maken aan het gebruik van ballonnen, die veelvuldig in de oceanen terechtkomen en een dreiging vormen voor al het zeeleven. Diverse grote hotelketens en restaurants hebben al stappen gemaakt om het gebruik van eenmalig plastic te beëindigen.

Steeds meer landen, steden en staten nemen stappen tegen plastic. Dit jaar nog verbood Mexico Stad het gebruik van eenmalig plastic in de stad. Chili stopte vorig jaar het gebruik van plastic tasjes. Latijns-Amerikaanse landen als Costa Rica, Mexico, Colombia, Belize en Panama hebben ook al aangekondigd dat het gebruik van plastic tasjes verboden zal worden. En meer dan 40 landen wereldwijd hebben al zo’n verbod, zoals Denemarken, Ierland, Kenia en Rwanda.

plastic
Foto: Plastic Soup Foundation

Zeereservaten

Vervuiling van de zeeën is een groot probleem in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Veel landen in dit deel van de wereld proberen op andere manieren de mariene ecosystemen te beschermen, namelijk door het creëren van zeereservaten. Chili tekende vorige jaar drie decreten waarmee beschermde zeegebieden worden gecreëerd bij Paaseiland, de Juan Fernández-archipel en Cabo de Hornos. Hiermee beschermt Chili 1.3 miljoen vierkante kilometer aan oceaan.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.