Ter bescherming van het zeegebied rondom Paaseiland heeft de Chileense president Michelle Bachelet een beschermd gebied ingevoerd van 750.000 vierkante kilometer. In dit gebied ter grootte van Frankrijk komen zo’n 142 vissoorten voor die nergens anders op aarde te vinden zijn en zij zullen met deze nieuw regelgeving beter beschermd worden tegen de commerciële visserij.

Paaseiland
Zeegebied rond Paaseiland beschermd | Foto: publiek domein

Om de verschillende inheemse vissoorten te beschermen streven verschillende milieuorganisaties samen met de bevolking van Rapa Nui, het afgelegen eiland dat bekend staat om haar mysterieuze Moai standbeelden, al langere tijd naar een beschermde zone om de schadelijke effecten van de visserij en de industrie tegen te gaan.

Commerciële visserij
Met deze nieuwe regeling wordt het de commerciële visserij en de onderwater mijnbouw moeilijker gemaakt om hun schadelijke praktijken te kunnen voortzetten, terwijl het de lokale ambachtelijke visserij juist wordt vereenvoudigd om hun werk uit te voeren. ‘Participatie zal leiden tot beter beleid’, zegt de Chileense minister van Milieu, Marcelo Mena, in een verklaring over de invoering van het beschermde gebied.

Paaseiland
De mysterieuze Moai standbeelden | Foto: Pixabay

Ambachtelijk
Na een lobby van de bewoners heeft Bachelet in 2015 beloofd een reservaat te zullen instellen. Tijdens deze lobby stemde 73 procent van de eilandbewoners voor de instelling van een beschermd gebied. De bevolking van Rapa Niu geeft aan te willen doorgaan met het vissen op traditionele en ambachtelijke wijze. Daardoor is er geen plaats voor de commerciële visserij.

Bron: La Chispa ©AnimalsToday.nl Thomas van de Pol