De autoriteiten van de Mexicaanse hoofdstad Mexico Stad hebben besloten om een einde te maken aan de afgifte van plastic tasjes, rietjes en bakjes om voedsel en drankjes in te vervoeren in winkels, supermarkten en restaurants.

plastic
Mexico Stad verbiedt plastic voor eenmalig gebruik | Foto: Pixabay

Het verbod zal van kracht gaan tussen december 2020 en januari 2021. Het verbod is van toepassing op plasticproducten die eenmalig worden gebruikt zoals plastic tasjes, rietjes en producten gemaakt van polyethyleen. Polyethyleen is de meest toegepaste kunststof en het wordt gebruikt voor het maken van zakken, tassen, folies, leidingen, vezels, etc.

Milieuvervuiling is een groot probleem in Mexico. Een groot deel van het afval in het land bestaat uit plastic producten zoals tasjes en verpakkingsmaterialen. Maar steeds meer steden en staten nemen stappen tegen plastic. In oktober 2018 verbood de staat Jalisco de verkoop van plastic tasjes en rietjes. In juli 2018 besloten de autoriteiten van de Mexicaanse deelstaat Baja California om ook plastic tasjes en rietjes te verbieden. Ook in de staten Veracruz en San Luis Potosí en de steden Querétaro en Tijuana bestaat een vergelijkbaar verbod. En in Aguascalientes en het eiland Holbox komt er dergelijk verbod.

Ook op andere gebieden neemt Mexico stappen om de plasticvervuiling tegen te gaan en het is hiermee momenteel het land in Latijns-Amerika dat voorop loopt als het gaat om het recyclen van plastic. Zo werd in 2017 58% van de verkochte plastic flessen gerecycled. Daarnaast wordt er in Mexico gewerkt aan een nationaal plan om het gebruik van plastic tasjes, rietjes en andere vervuilende voorwerpen te verminderen, en mogelijk zullen binnenkort meer staten volgen met een verbod.

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer