De autoriteiten van de Mexicaanse staat Jalisco hebben unaniem besloten om een einde te maken aan de verkoop van plastic tasjes en rietjes in winkels, supermarkten en restaurants. De wetgeving zal van kracht worden in 2019. Alleen duurzame, bio-afbreekbare tasjes en rietjes zullen toegestaan zijn.

plastic
Jalisco verbiedt plastic tasjes en rietjes | Foto: Pixabay

De wet zal pas van kracht worden in 2019 om supermarkten, winkels, markten en restaurants de tijd te geven om plastic tasjes en rietjes te vervangen door voorwerpen van duurzame materialen die biologisch afbreekbaar zijn. De 125 gemeenten van Jalisco krijgen ook 180 dagen de tijd om hun reglementen aan te passen en administratieve en economische sancties te incorporeren in de gemeentelijke regels. Daarna zal het Milieudepartement van Jalisco 180 dagen de tijd krijgen om samen met de industriële sector naar duurzame manieren te zoeken om de plastic tasjes en rietjes te vervangen. Voordeel is dat in Jalisco bedrijven gehuisvest zijn die tasjes produceren met gerecycled materialen.

In Juli besloten de autoriteiten van de Mexicaanse deelstaat Baja California om ook plastic tasjes en rietjes te verbieden. Ook op andere gebieden neemt Mexico stappen om de plasticvervuiling tegen te gaan en het is hiermee momenteel het land in Latijns-Amerika dat voorop staat als het gaat om het recyclen van plastic. Zo werd in 2017 58% van de verkochte plastic flessen gerecycled. Daarnaast wordt er in Mexico gewerkt aan een federaal én nationaal plan om het gebruik van plastic tasjes, rietjes en andere vervuilende voorwerpen te verminderen, en mogelijk zullen binnenkort meer staten volgen met een verbod.

Bronnen:  UDGTV , Informador ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer