In Nederland is het verboden om fazanten te kweken en vervolgens uit te zetten in de natuur met als doel deze dieren af te schieten voor consumptie of plezier. Fauna4Life publiceerde onlangs foto’s van een fazanterie in het Brabantse Deurne waarvan het vermoeden bestaat dat de fazanten die daar worden gefokt in aanloop naar het jachtseizoen worden uitgezet.

fazanten
Fazanten in Deurne gefokt voor de plezierjacht? | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Volgens Fauna4Life, een stichting die opkomt voor de in het wild levende dieren, is in het voorjaar de natuurlijke stand van de fazanten zo goed als nihil. Rond 15 oktober – de start van het jachtseizoen – wemelt het er echter van de veelal tamme fazanten. Op de door Fauna4Life op Facebook geplaatste foto’s zijn tientallen zo niet honderden fazanten te zien. Het zou heel goed kunnen dat deze fazanten binnenkort illegaal worden uitgezet om vervolgens ter vermaak te worden afgeschoten.

https://www.facebook.com/Fauna4LifeNL/posts/303635640416534?__xts__[0]=68.ARAODDYkGwaMRW1Q0CC2rMdYosoGF-siJ7iC5iPqIf1hrEbOZpkCgfpB9yJO0pdBRZMyktFZ–izkpHQNTSULk2Fe2I8WG5nAoxXoAW8AcmOuJSBwztyVej1xFdsla0uyf0uwLrJovmM7eysJocHDHztqe2kFOR7uGxnU6whyA_ShpI9WmpX&__tn__=-R

De fazant is in Nederland een beschermd diersoort. Toch mag er in het jachtseizoen op fazanten worden gejaagd om de wildstand in de natuur op peil te houden. Al jarenlang gaan de geruchten dat er rondom Deurne, waar drie fazanterieën gelegen zijn, niet alleen op wilde fazanten wordt gejaagd. Vorig jaar kwamen er bij de gemeente Deurne nog geruchten binnen dat er gekweekte fazanten in de natuur waren uitgezet. Het uitzetten van dieren is op grond van de Wet Natuurbescherming verboden.

Bron: Fauna4Life en Eindhovens Dagblad ©AnimalsToday.nl Lianne Raat