De autoriteiten van de Mexicaanse stad Aguascalientes en het paradijselijke eiland Holbox hebben besloten om een einde te maken aan de afgifte van plastic tasjes en rietjes in winkels, supermarkten en restaurants. Alleen duurzame, bio-afbreekbare tasjes en rietjes zullen toegestaan zijn.

plastic tasjes
Het paradijselijke eiland Holbox verbiedt plastic tasjes | Foto: Pixabay

Aguascalientes
Teresa Jimenez, burgemeester van Aguascalientes, bevestigt dat er een initiatief is aangenomen om plastic uit te bannen in de hoofdstad van de gelijknamige staat Aguascalientes. Volgens onderzoek bestaat 25% van het vuilnis geproduceerd in Aguascalientes uit plastic tasjes. Het verbod is van toepassing op plasticproducten die eenmalig worden gebruikt zoals plastic tasjes, rietjes en producten gemaakt van polyethyleen. Polyethyleen is de meest toegepaste kunststof en het wordt gebruikt voor het maken van zakken, tassen, folies, leidingen, vezels, etc. Het verbod zal van kracht gaan in oktober 2019.

Aguascalientes wil dat deze producten vervangen worden door duurzame, bio-afbreekbare alternatieven. De verenigingen van horecagelegenheden én commercie in de stad steunen dit initiatief. Hoewel er nog geen details duidelijk zijn, zal Aguascalientes in de toekomst restaurants, winkels en supermarkten gaan beboeten die wel plastic tasjes, rietjes, etc meegeven aan hun klanten.

Holbox
Het paradijselijke Caribische eiland Holbox in de staat Quintana Roo heeft ook stappen genomen tegen plasticvervuiling. Ook in Holbox gaat het om een verbod op plastic voor eenmalig gebruik, zoals plastic tasjes, rietjes en producten gemaakt van polyethyleen. Afval en milieuvervuiling zijn grote problemen die het eiland het hoofd moet bieden. Dergelijke plastic producten zullen straks niet meer toegestaan zijn op het eiland. Op het eiland wonen 2.500 mensen maar grote aantallen toeristen leggen een hoge druk op dit beschermd natuurgebied.

Foto: Pixabay

Milieuvervuiling is een groot probleem in Mexico. Een groot deel van het afval in het land bestaat uit plastic producten zoals tasjes en verpakkingsmaterialen. Maar steeds meer steden en staten nemen stappen tegen plastic. In oktober verbood de staat Jalisco de verkoop van plastic tasjes en rietjes. In juli besloten de autoriteiten van de Mexicaanse deelstaat Baja California om ook plastic tasjes en rietjes te verbieden. Ook in de staten Veracruz en San Luis Potosí en de steden Querétaro en Tijuana bestaat een vergelijkbaar verbod.

Ook op andere gebieden neemt Mexico stappen om de plasticvervuiling tegen te gaan en het is hiermee momenteel het land in Latijns-Amerika dat voorop loopt als het gaat om het recyclen van plastic. Zo werd in 2017 58% van de verkochte plastic flessen gerecycled. Daarnaast wordt er in Mexico gewerkt aan een federaal én nationaal plan om het gebruik van plastic tasjes, rietjes en andere vervuilende voorwerpen te verminderen, en mogelijk zullen binnenkort meer staten volgen met een verbod.

Bronnen: XatakaADN político, Cultura Colectiva ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer