De Duitse dierenrechtenorganisatie SOKO Tierschutz heeft verbijsterende opnamen gemaakt in ‘Schlachthof Karl Temme’ in Bad Iburg, Nedersaksen. De undercoverbeelden tonen hoe afgedankte melkkoeien zo ziek of verzwakt zijn dat ze stelselmatig met een lier uit de transportwagens het slachthuis ingesleept moeten worden.

horror-slachthuis
Vlees uit Duits horror-slachthuis ook in Nederlandse supermarkten? | Still Youtube video

“Sinds de inval bij runder- en kalverslachterij Griendtsveen in Hoogeveen vorige week, weten we dat dit ook in Nederland nog steeds gebeurt,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

Het Duitse slachthuis levert aan vleesgroothandel Dierickx in Zele, België dat op zijn beurt naar heel de EU exporteert waardoor het vlees mogelijk ook in de Nederlandse schappen ligt.

Akelige beelden
Naast het verslepen van levende koeien met een lier tonen de beelden ook hoe er met elektrische veedrijvers op de dieren wordt ingestoken, maar zelfs elektrische schokken kunnen deze dieren niet meer overeind brengen.

Het geweld treft ook pasgeboren kalveren. In de beelden is te zien hoe ze als gebruiksvoorwerpen uit de wagens worden gegooid en aan hun oren worden voortgesleept. Ook worden reeds dode dieren aangeleverd, noodgeslacht op de boerderijen van herkomst of onderweg gecrepeerd.

Slachthuis dicht
“De beelden zijn niet alleen een aanklacht tegen het slachthuis, de transporteurs en de boeren-eigenaars, maar ook tegen de vlees- en zuivelindustrie in zijn geheel,” zegt Vermeulen. SOKO Tierschutz werkt samen met de Duitse autoriteiten om dit criminele netwerk op te rollen. Het slachthuis is inmiddels gesloten.

Zwakke dieren
“De zuivelindustrie produceert voortdurend zieke, gewonde en uitgeputte dieren,” zegt Vermeulen. Melkkoeien die door de voortdurende extreme melkproductie, afgewisseld met zwangerschappen en jongen-werpen, opgebruikt zijn. Daarnaast creëert de zuivelindustrie jonge kalveren als restproduct.

Horror-vlees in Nederland en België?
Het vlees van dit slachthuis werd niet alleen in Duitsland afgezet. SOKO Tierschutz vond ook bewijs voor export naar een Pools en Belgisch vleesbedrijf. De Duitse organisatie heeft Animal Rights gevraagd de beelden in het Nederlandse taalgebied naar buiten te brengen, omdat slachthuis Karl Temme ook vlees leverde aan vleesgroothandel Dierickx NV, baaikensstraat 12 in Zele, België.

Volgens de exporteursdatabank van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), een promotie organisatie voor de Vlaamse overheid, exporteert Dierickx vervolgens zijn rundvleesproducten naar bijna alle landen van de EU, inclusief Nederland.

Dit gebeurt ook in Nederland
Europese slachthuizen moeten zich houden aan Europese regels dus landsgrenzen spelen een beperkte rol. Bij eerdere beelden van Animal Rights met misstanden uit buitenlandse slachthuizen, zoals die van Izegem en Tielt, werd door de politiek-verantwoordelijken in Den Haag geroepen dat dit soort taferelen zich in Nederland niet afspelen.

Inval in Hoogeveen
Vorige week vond bij runder- en kalverslachterij Griendtsveen in Hoogeveen een inval plaats vanwege het slachten van dieren die eigenlijk te ziek waren om vervoerd te worden, dus dit is ook een Nederlandse realiteit. In 2008 werd Friesland Vlees gesloten vanwege de beschuldiging dat het bedrijf zieke en gewonde dieren zou slachten.

Erkenning en maatregelen
Na de uitzending van RTL Nieuws in juni van dit jaar over misstanden in Nederlandse slachthuizen  beloofde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meer transparantie, maar de minister laat bijvoorbeeld cameratoezicht over aan de vrijwillige medewerking van de slachthuizen en speelt de belangenverstrengeling van de keuringsdierenartsen nog steeds. Ook blijft vervolging van individuele dierenmishandelaars uit en zijn martelwerktuigen zoals de elektrische veedrijver nog steeds niet verboden.

Persbericht Animal Rights


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.