Bosbranden in Australië hebben alleen al in New South Wales (NSW) bijna 500 miljoen dieren gedood, aldus experts, maar het uiteindelijke cijfer ligt waarschijnlijk aanzienlijk hoger. Ecoloog Chris Dickman van de universiteit van Sydney berekende het cijfer, maar een woordvoerder van de universiteit zegt dat het een ‘conservatieve schatting’ is.

500 miljoen dieren dood door branden NSW
500 miljoen dieren dood door branden NSW | Foto: publiek domein

Minstens 480 miljoen zoogdieren, vogels en reptielen zijn al omgekomen, schat Dickman. Kikkers, vleermuizen en insecten zijn echter niet meegenomen in de schatting, wat betekent dat de werkelijke aantallen slachtoffer veel groter zijn. Een woordvoerder van de universiteit:

“Veel van de getroffen dieren zullen waarschijnlijk rechtstreeks door de branden zijn gedood, anderen bezwijken later vanwege de uitputting. Als de dieren het vuur overleven is er massaal gebrek aan voedsel en een veilig heenkomen, waardoor ook veel dieren ten prooi vallen aan predatoren.”

500 miljoen dieren

Dickman schatte eerst de dichtheid van zoogdier-, vogel- en reptielenpopulaties in NSW. Hij vermenigvuldigde vervolgens de totale hoeveelheid door brand verwoest land, met een resultaat van 480 miljoen gedode dieren. Vorige week werd al een cijfer van 8000 dode koala’s genoemd; zeker 30 procent van hun habitat in NSW is afgebrand.
.

Al 8000 koala’s slachtoffer bosbranden News South Wales

.
In de komende dagen en weken wordt verwacht dat nog veel meer dieren zullen sterven van de honger. Zo werd een kolonie met 300 pasgeboren vliegende vossen achtergelaten omdat hun wanhopige moeders geen voedsel meer konden vinden, wat bestaat uit fruit en nectar. De jonge dieren zijn opgevangen en worden bijgevoerd. Wildlife Rescue-secretaris van de zuidkust Jenny Packwood:

“Moeders verlaten baby’s twee weken na de geboorte, omdat er geen voedsel voor hen is. We hebben ze opgehaald uit lokale kolonies. Vorige week zijn er 300 binnengekomen en sindsdien zijn we volop aan het voeren.”

Na het vuur is er geen voedsel meer over | Foto: publiek domein

Premier Morrison verguisd

De Australische premier Scott Morrison wordt ondertussen door veel mensen keihard aangevallen, omdat hij de branden en de klimaatcrisis bagatelliseert en kritiek daarop openlijk negeert. Maar de beelden van een brandweerman die weigert Morrison de hand te schudden en zelfs niet bij hem in de buurt wil zijn zeggen veel over de politieke toekomst (of het gebrek daaraan) van deze minister-president, die liever de olie- en kolenindustrie steunt dan zijn land te dienen met een stringent klimaatbeleid.

De verwoestende droogte en daaruit volgende branden hebben tot nu toe aan zeker 17 mensen het leven gekost. Overal in Australië zijn inmiddels bosbranden gaande, dus de schatting van 500 miljoen dode dieren is slechts een deel van wat uiteindelijk het totaal aantal slachtoffers gaat worden. Experts waarschuwen dat menselijk ingrijpen nodig zal zijn om gevoelige soorten te herintroduceren, want anders zullen die lokaal volledig worden weggevaagd.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel