Een video van een haai die door een stel Amerikaanse mannen levend achter een speedboot wordt aangesleept, heeft voor veel ophef gezorgd op sociale media. Fish and Wildlife Conservation Commission van de Amerikaanse staat Florida is een onderzoek gestart naar de mannen.

speedboot
Fotocredit: Q-Vision Flickr via Compfight cc

In de schokkende video zie je een haai die op hoog tempo aan een touw wordt voortgesleept door een speedboot. De vier Amerikaanse mannen aan boord van de speedboot wijzen lachend naar het lijdende dier. Een van de mannen roept: “Kijk, hij is al bijna dood.” Ondertussen probeert het dier zich uit alle macht los te wringen van het touw waaraan het wordt voortgetrokken.

Ophef
De video werd op sociaal media platform Instagram gedeeld door Mark ‘The Shark’ Quartiano, een lokale visser die toeristen meeneemt om haaien en vissen te vangen en te doden. Hij kreeg de video doorgestuurd door Michael Wenzel, een van de mannen in de video. Mark Quartiano vertelt ABC Action News dat hij verafschuwt reageerde op de video:

“Dit is geen manier om een hulpeloos, onschuldig dier te behandelen.”

Mark Quartiano postte de video op zijn Instagramaccount met bijschrift: Kan iemand me vertellen WTF hier aan de hand is???? Op de video werd geschokt gereageerd en niet veel later circuleerde de video wereldwijd op het internet.

Florida Fish and Wildlife Conservation Commission
De zaak werd opgepakt door Florida Fish and Wildlife Conservation Commission (FWC), een overheidsinstantie die de vis- en wildstand beheert in de Amerikaanse staat Florida. In een statement zegt de organisatie:

“FWC neemt deze zaak erg serieus en is momenteel dit incident aan het onderzoeken. Het is te vroeg om te kunnen vaststellen of er regels zijn overtreden. FWC wil echter vermelden dat het gebrek aan respect dat in deze video getoond voor onze kostbare natuur ontmoedigend is en verontrustend en niet representatief voor de natuurbeschermende vissers wereldwijd.”

Online petitie
Online is er een petitie gestart om Florida Fish and Wildlife Conservation Commission op te roepen de mannen in de video aan te pakken en dierenmishandeling zoals het leed van deze haai illegaal te maken. Je kunt de petitie hier tekenen.

Bronnen: ABC News,  NY Post, HLN ©Animals Today Nadine van Wissen