Overtredingen op paardenmarkt Voorschoten

De jaarlijkse paardenmarkt in Voorschoten werd afgelopen zaterdag, 29 juli, gehouden. Net als bij diverse andere paardenmarkten werden ook hier weer flink wat overtredingen waargenomen.

Voorschoten

Op de paardenmarkt in Voorschoten | Foto: 1037

Om te beginnen was er geen enkele toegangscontrole. Zolang er betaald werd kreeg een paard een merk van blauwe verf op de hoef en kon een ieder zo de markt op lopen:

Voorschoten

Paarden werden zonder controle met blauwe verf gemerkt en mochten zo doorlopen | Foto: 1037

Zo was er een waterpunt op de paardenmarkt, maar daar werd door de handelaren absoluut geen gebruik van gemaakt. De dieren hadden dus geen water, dit terwijl ieder paard hier wettelijk gezien recht op heeft. Sommige paarden hadden zo’n dorst dat ze probeerden het regenwater van de grond en de druppels van paaltjes op te likken:


De touwen waarmee de dieren stonden vastgebonden waren zo kort dat liggen in bijna alle gevallen onmogelijk was:

Voorschoten

Dieren stonden erg kort vastgebonden en hadden zo geen mogelijkheid te gaan liggen | Foto: 1037

Voorschoten

Foto: 1037

Daarbij stonden de paarden zo dicht op elkaar dat er voortdurend dieren trappen kregen.

Voorschoten

Paarden trapten naar elkaar | Foto: 1037

Een pony met stresssignalen is uiteindelijk door een politieagente weggehaald:


De dieren hadden geen enkele schuilmogelijkheid in geval van slechte weersomstandigheden. Zeker voor ezels is dat zeer kwalijk omdat deze dieren geen waterafstotende vacht hebben:

voorschoten

Ezels hebben geen waterafstotende vacht | Foto: 1037

Sommige paarden hadden verwondingen:

voorschoten

Foto: 1037

Ook werden erg jonge dieren aangeboden, waarvan sommigen zelfs nog geen 8 weken oud:

voorschoten

Zelfs zeer jonge dieren werden aangeboden | Foto: 1037

Op de markt werden ook weer paarden met gecoupeerde staarten aangetroffen:

Voorschoten

Op de markt waren paarden met gecoupeerde staarten aanwezig | Foto: 1037

voorschoten

Foto: 1037

Bovenstaande maakt weer – en voor de zoveelste keer – duidelijk dat de marktorganisaties, noch de eigenaren van de dieren, ook maar iets geven om hun dieren en alleen maar geïnteresseerd zijn in geld verdienen over de ruggen van deze dieren. Het interesseert ze helemaal niets en ze blijven gewoon doorgaan met de wet te overtreden, want ze weten blijkbaar toch wel dat niemand ze erop aanspreekt.

Gemeenten moeten stoppen met het afgeven van vergunningen, en deze dierenmishandelingen in de vorm van paardenmarkten moeten zo gauw als mogelijk verboden worden.

Het enige positieve was dat er op de markt drie mensen van de politie aanwezig waren, waarvan een zich duidelijk om de paarden bekommerde. Maar dit laat onverlet dat het structurele karakter van de overtredingen door deze lui veel harder dient te worden aangepakt. Zachte heelmeesters…

Voorschoten

Een agente bekommerde zich om de dieren | Foto: 1037

Lees ook de blog van Karen Soeters: Paardenmarkten alles blijft bij het oude.

©Animals Today

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Renate Friedland zegt:

  Ik ben ook de mening dat de paardenmarkt niet meer hoef de zijn. De paarden die daar staan in voorschoten is en hoop ellende en de paarden zelfs zien er niet goed uit en zijn onverzorgd ! Wat doe je je paarden aan en waroom moeten ze uren staan geen water niets de vreten en aan de korte lijn houden. Vergeet niet dat het streesdagen zijn voor de paarden die uren moeten still staan . Moeten ze ook maar met de paardeneigenaeren doen de halve dag kort laten staan zonder water en eten. Morgens in de veewagen en dan op het plek zetten waar deze iedeeren kan beschouwen. Wat en trieste zak voor deze mooie dieren. Elk jaar ben ik boos erover dat het nog steeds kan en mag.

 2. Ik wil toch wel even wat kwijt. Ik als paardeneigenaar en liefhebber ben zeker geen fan van paardenmarkten maar………………………..
  – de paarden staan juist zo kort mogelijk vast om het voor hen veilig te houden. Als ze langer touw hebben kunnen er ongelukken gebeuren en worden de dieren juist onrustig. Onder de stress omstandigheden van een markt gaat een paard ECHT niet liggen!!!!
  – door de paarden juist zo dicht mogelijk op elkaar te zetten verklein je de kans op schade bij een trap!! Laat je maar eens slaan terwijl je 20 cm of 100 cm van elkaar afstaat. Hoe meer lengtehoe meer kracht!!!!
  – geen afdak snap ik wel. Onder de stress omstandigheden van een markt kan elke balk, plank of wat dan ook een gevaar vormen. Bovendien heb je dan ook nog eens kans dat bij slecht weer mensen zich juist tussen de dieren begeven om zelf droog te blijven!!!! (ja echt de mens is een raar wezen).
  Dus misschien moeten zij die bovenstaand bericht publiceren, zij die de wetten voor dierwelzijn “bedenken”, en degene die slechts alleen maar met het vingertje kunnen wijzen eens achter hun bureau vandaan komen en iets verder kijken dan hun neus lang is!
  Dat een paardenmarkt voor een paard geen feestje is is wel duidelijk maar ik kan me minstens 10 andere dingen bedenken die veel erger zijn waar niemand wat over zegt!!!!

 3. mees.regine zegt:

  ik vind het echt schandalig hoe zich bezig zyn wat is dat een manier om de paarden en de ezel zo te behandelen ik zou het zelfde doen met die mensen hoor dat maak my zo kwaad he de dieren hebben ook recht om een goeie leven hoor ik heb ook al twee paarden gered die zo mishandel was en soms nog erger ook dat het niet normaal was in een paard zyn benen geschoten en zo achter laten zonder dat geschip was stond dagen in een stal zonder verzorgen en in zyn eigen vuilheid tot er iemand opgelet heb en my zy ik heb alles gedaan om dat dier te redden en heeft my veel geld gekost en de veearts zy dit dier is je dankbaar heid was wich paar dagen later ging het been moeten ambuteren he en heb vyf jaar paard gehadt hoor en dan heb ik afscheid moeten nemen want zich was al wel oud he en heeft my veel verdiet gedaan heb nu weer een paard die ook niet gekeken was hoe het moet en ook al vyftien jaar maar om heel in orde te krygen is iets anders hoor maar de mensen hebben geen respeck om te dieren hoor dat zou heel hun leven geen dieren niet meer mogen hebben en heel sware boeten opkomen dat zich gung blouw betalen he

 4. Steffie Rekittke zegt:

  Deze praktijken moeten stoppen!

 5. Ger Koelewijn zegt:

  Beste mensen,
  Wij houden al ruim 28 jaar shetlanders en bezoeken ook paardenmarkten wees blij dat ze nog bestaan daar kan nog gecontroleerd worden als dit straks verboden word worden de paarden en pony,s onderling verhandeld en is er geen toezicht meer op.!!!!!
  En natuurlijk kan er weleens iets zijn dat voor verbetering in aanmerking komt .
  Maar er is ook veel onwetendheid onder de mensen veel mensen hebben bijna geen of heel weinig verstand van zaken en dat is vaak veel erger dan een paar uur aan een touwtje staan , wij kunnen ervan mee praten .
  Zoals allerlei groente en fruit gemaaid gras bonenstro of snoei afval uit de tuin met giftige planten in grote porties bij je paarden of ponies gooien , wij hebben hieraan al meerdere ponies verloren !!!
  Er gebeuren wel ergere dingen maar dat is meestal op stal bij de mensen thuis , dus zeg ik overal controleren ook thuis op pensioen stallen en dergelijken
  En beoordeel niet iedereen over een kant , er zal best weleens iets zijn wat voor verbetering vatbaar is maar er zijn dingen dat je denkt overdrijf niet zo .

  Er word dikwijls geklaagd over stress en te harde muziek op paardenmarkten , maar wie hoor je als ze voor prinsjes dag op het strand van scheveningen met rook harde muziek en vuurwerk aan de gang zijn .
  En dan heb je ook nog de Oostvaarder plassen waar beesten dood liggen te gaan , ik zou zeggen maak je daar eens goed druk over !!!!

 6. Het feit dat de schrijver van dit artikel het kort aanbinden, en daardoor niet kunnen liggen als kwalijk aanduid geeft mij het idee dat deze persoon geen kennis heeft van paarden? Een paard vastbinden met een lang touw is meestal gevaarlijk omdat paarden vaak niet snappen hoe zij weer uit de knoop komen als ze bijv een been over het touw zetten en dan makkelijk in paniek kunnen raken. Dat een paard niet kan liggen is dan zeer zeker geen probleem. Een paard wil namelijk over algemeen helemaal niet liggen op vreemd terrein? Paarden zijn prooidieren, ze liggen maar enkele uren per dag en kiezen daarvoor een rustige plek en tijd.
  Voor paarden is het tevens ook vrij normaal om de grond te likken, meestal op zoek naar zout. Is er bijvoorbeeld ook met de eigenaar gesproken over wanneer de dieren voor het laatst gedronken hadden, is er een overtuigende reden waarom dit gedrag wat heel normaal kan zijn door jullie zo negatief wordt omschreven?
  Er zijn misstanden en die moeten ook aangekaart. Maar zonder kennis van het gedrag en de behoefte van paarden kan je toch nooit een betere situatie creëren?

  • Dit is in mijn ogen eerder een pleidooi om paarden helemaal niet vast te binden of vast te zetten op vreemd terrein. Met zoveel vreemde mensen, geuren, geluiden en andere dieren die ze niet kunnen ontwijken. Zoals u zegt het zijn prooidieren die graag zelf ergens een veilige plek kiezen

   • Dat een paard een rustige plek altijd zal prefereren om te liggen (want ze liggen meestal alleen om echt diep te slapen) betekend niet perse dat een paard perse overmatig gestrest is op een plek waar meer prikkels zijn. Ons oude paard sliep echt alleen in zijn stal want daar was het heerlijk rustig, maar dat betekend niet perse dat hij minder thuis was in het weiland of dat hij niet gewend was aan mensen, dieren en muziek en daar altijd angstig voor is geweest? Veruit de meeste tamme paarden zijn prima in staat om te wennen aan dat soort dingen maar gaan liggen zullen de meesten echt niet willen. Er zijn trouwens vast een boel paarden die het wel als stressvol ervaren om op een dergelijke plek te zijn, daarom zijn imo juist mensen met kennis nodig je moet gestreste paarden daar dan toch weg kunnen halen. Maar iemand die denkt dat een paard wil liggen kan dat mijn inziens dus niet inschatten, want dan begrijp je heel weinig van een paard?

  • Netjes verwoord! Ik dacht hetzelfde.

 7. Het is in en in triest wat mensen dieren aan doen,overal op de hele Wereld alleen voor geld.
  Er moeten Nationale wetten komen van alle landen,met flinke Boete’s of vast zetten voor 15 jaar.
  Dieren markten af gelasten,Toeristen bedrijven stoppen om op Olifanten te rijden te promoten.
  Dolfijnen bedrijven weg er mee,geef deze dieren hun vrijheid terug.Ik Canada stoppen om deze jonge dieren dood te knuppelen ook beboeten of cel straffen.En dan het stieren vechten verschrikkelijk hoe deze dieren lijden.En dan de mega-stallen van Varkens-Koeien stop daar mee het is dieren leed.
  Zo ook de dieren voor Leer en Wol bedrijven straffen met Flinke Boete’s
  Maar weet als deze mensen eens de Aarde gaan verlaten zal Mijn Vader in de Hemel hun oordelen.

 8. In een woord SCHANDALIG wanneer stopt deze ellende!

 9. Georgette zegt:

  Ze moeten dit soort praktijken verbieden !Als ze niet met fatsoen voor de dieren kunnen zorgen ,dan ook niet op een markt Ik kan me zo voorstellen dat het thuis niet veel beter is ,wat al erg triest is!Een paardenmarkt of andere dieren kan best heel leuk zijn ,maar niet zoals het er nu aan toe gaat!Als je toch iets wil verkopen wil je ze toch het beste er uit laten zien!!Ze vragen al genoeg ,………echt te erg dit!!

 10. Zoals men zegt men meld het, men ziet het, men klaagt MAAR er wordt nooit iets ondernomen! Wat zou er dan veranderen denk je? Logische toch

 11. miep silvis-van beem zegt:

  Ooit waren we begin 1970 met onze kinderen uitgenodigd door nieuwe kennissen om naar de paardenmarkt in Voorschoten te komen. Wat een verschrikking was dat en nu?

 12. Ohoh, wat zijn weer goed aan het fotograferen en slechte dingen laten zien, terrecht hoor. Maar ik vraag me af als jullie zoiets constateren, kijk, schrijf en fotografeer je liever dan dat je zelf die mensen erop aanspreekt, dus actie onderenemen en het doorgeeft aan de politie? Klagen kunnen we zo goed.

  • Georgette zegt:

   Het enige wat je idd kunt doen is de politie inschakelen maar die mensen erop aanspreken is echt geen optie ze schelden op je of proberen je gewoon op je gezicht te slaan!En het ergste daarvan is dat ze hun frustratie weer op deze dieren botvieren!!Verbod erop zoals het nu gaat .Het kan veel beter ze hoeven er niet onverzorgd en vies en zonder eten en drinken bij te staan,plus dat zolang er mensen naartoe blijven gaan dit soort ellende blijft bestaan!!

 13. Ik kan hier echt niet meer tegen…wat een klote wereld is het aan het worden.

  • Een KUT wereld..Iederen denkt maar ikke ikke.. Om dieren geeft men GGEN ZIER!
   Ik ben WOEDEND!

 14. Laat dit A.U.B STOPPEN. Z. Ik kan er niet meer tegen

 15. Zolang publiek zo stupide is om zich te blijven vergapen aan deze structurele dierenmishandeling, blijft dit bestaan. Mijn advies: blijf weg van dit soort dierenleedvermaak. Bah!

 16. Wat is dit nu weer voor flauwekul?! En dan vooral over de trekpaarden. De trekpaarden op de foto waren niet voor de verkoop, maar voor de hoefsmid die verderop stond. Ik heb t ze zelf horen zeggen.
  Verder viel t mij juist op dat er op deze markt geen hele magere dieren stonden. De meeste mochten wel iets dikker. Maar t zag er allemaal goed uit. En dat waterpunt stond niet goed aangegeven, want ik heb t nergens zien staan.

  • Water is de eerste levensbehoefte een handelaar dan toch zelf om vragen waar het waterput is, of is het normaal om een kind ook geen drinken te geven als er geen supermarkt in de buurt is

  • Het is al een paar jaar verboden om de staarten van (trek-)paarden te couperen….. Maakt niks uit of ze voor de verkoop zijn of alleen maar naar de smid moeten: De eigenaar/fokker is overduidelijk in overtreding!

 17. Sonja Hoogenboom zegt:

  Het moet afgelopen zijn met de paardenmarkten. Als dieren te veel lijden is dat beslist niet meer van deze tijd. Gemeenten moeten stoppen om vergunningen te verlenen voor dit dierenleed.

 18. Louise zegt:

  Wanneer stoppen die Middeleeuwse Praktijken.
  Dierenleed ten top. Hersenloos Volk

 19. Jeroen zegt:

  Wanneer houdt deze onzin eens op? Al dat gesleep met dieren moet maar eens afgelopen zijn.
  Op al van dergelijke markten zijn tal van misstanden te constateren, omdat de handelaren niets met dieren hebben maar hen alleen maar als handelswaar zien en hun zakken willen vullen. En dat een dier ook moet drinken, eten, plassen en poepen vinden die handelaren alleen maar lastig.
  Omdat alle wantoestanden een vast onderdeel van dergelijke markten uitmaken zou dit verboden moeten worden of er moeten heel strenge eisen gesteld worden aan transport en verblijf en dat moet dan streng gecontroleerd en gehandhaafd worden, maar in de praktijk gebeurt dit toch nooit.
  DUS VOLLEDIG VERBIEDEN !!!

 20. Waarom mogen die mensen met dieren omgaan schandalig!!!