Een reddingsteam van de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters heeft in de stad Kozyatyn in Oekraïne de bruine beer Benya uit gruwelijke omstandigheden gered. Benya is ondergebracht in het nieuwe berenrehabilitatiecentrum Synevyr, in de bossen van de Karpaten. Benya zal in Synevyr onder de beste omstandigheden met andere geredde beren samenleven.

Benya en Ira
©Vier Pfoten

De tien jaar oude bruine beer Benya werd op te jonge leeftijd van zijn moeder gescheiden, waarna hij dansjes en kunstjes moest vertonen in een Oekraïens rondtrekkend circus. Zijn leven buiten de schijnwerpers was alles behalve prestigieus. Benya leefde in een kleine kooi met een oppervlakte van slechts 2,5 vierkante meter en een hoogte van 1,5 meter, waardoor hij niet in staat was op te staan en rond te lopen.

Toen Benya in het rehabilitatiecentrum aankwam maakte hij direct contact met Ira, een van de andere beren, en likte over haar snuit. Na een gewenningsperiode, zal hij toegang krijgen tot een quarantaine gebied van 350 vierkante meter. Daar kan hij spelen met andere beren, klimmen, graven en zwemmen.

Vier Voeters bouwt momenteel een gebied van 12 hectare aan grote verblijven in het berenrehabilitatiecentrum. Volgens de organisatie zijn er nog altijd ongeveer 100 beren die in zeer slechte omstandigheden worden gehouden in Oekraïne. Ze leven in kleine kooien naast restaurants, hotels, tankstations en cafés. De meeste van deze beren moeten kunstjes vertonen en alcohol drinken om toeristen te vermaken.

Sinds augustus 2011 bestaat er een verbod op het privé houden van beren in de Oekraïne.

Bron ©PiepVandaag.nl