‘Soepkippen’ en ‘plofkippen’ lijden veel pijn tijdens het transport naar het slachthuis. De kratten waarin de dieren worden vervoerd, voldoen vaak niet aan de Europese dierenwelzijnregels. Dit constateert de Nederlandse dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals. Woensdag 23 mei ontvangt Dr. Agneta Norgren, verantwoordelijke voor Animal Welfare bij de Europese Commissie in Brussel een rapport over de misstanden tijdens het transport van slachtkippen. Eyes on Animals heeft deze misstanden op film vastgelegd.

Eyes on Animals controleert transportHet gaat hier om het transport van kippen met een lage economische waarde; oudere leghennen die niet meer genoeg eieren produceren. Deze kippen, de zogenaamde soepkippen, worden in de Benelux en Duitsland  geslacht en vervolgens voor het overgrote deel naar Afrika geëxporteerd. Maar ook het transport van vleeskuikens naar de slachthuizen worden vervoerd, de ‘plofkippen’, is onderzocht. Uit het rapport van Eyes on Animals blijkt dat het welzijn van deze leghennen en vleeskuikens ernstig onder druk staat tijdens deze transporten.

De kratten waarin de dieren worden vervoerd voldoen niet aan de Europese regelgeving. Zo bevinden de kratdeuren zich in veel gevallen aan de bovenkant, met als gevolg dat  men niet meer bij de kippen kan komen als ze eenmaal gestapeld in kratten in de trucks staan. Veel kippen komen met hun vleugels vast te zitten tussen de kratdeuren en kunnen met geen mogelijkheid meer loskomen en niemand kan ze meer helpen. De dieren lijden hierdoor veel pijn en lopen botbreuken op of nog erger, vinden de dood op een zeer pijnlijke manier.  Ook zijn de kratten veel te laag, waardoor de kippen te weinig stahoogte hebben.

Eyes on Animals controleert transportLesley Moffat, inspecteur bij Eyes on Animals:

‘Tijdens onze inspecties hebben we helaas veel misstanden geconstateerd.  Met dit rapport roepen wij de Europese Commissie op om toe te zien op naleving van de regelgeving voor het vervoer van kippen. Er zijn goede regels die de veiligheid en het welzijn van deze dieren tijdens het transport moeten waarborgen, nu is het aan de Europese Commissie om er op toe te zien dat deze regels ook daadwerkelijk worden nageleefd. Natuurlijk zou het nog beter zijn als de industrie zelf dit probleem aanpakt en er voor zorgt dat deze dieren in deugdelijke kratten en volgens de regels veilig en pijnloos vervoerd worden’. 

Het rapport is geschreven door Pei Hong Yin, een 26  jarige student uit China die in het kader van een uitwisselingsprogramma studeert aan de Christelijke Agrarische Hogeschool te Dronten (NL). Pei loopt zijn stage bij dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals en heeft de afgelopen drie maanden samen met inspecteurs van Eyes on Animals transportinspecties uitgevoerd.

Hieronder het beeldmateriaal van de misstanden tijdens transport van slachtkippen.

Persbericht Eyes on Animals ©PiepVandaag.nl