Begin deze week zijn 2 neushoornstropers door rangers van het Krugerpark doodgeschoten. De stropers openden het vuur op de parkpolitie, die gericht terugschoot. Een derde stroper wist te ontkomen.

neushoorn
Foto: Esculapio/Wikimedia

Het Krugerpark in Zuid-Afrika is qua oppervlak even groot als Israël. De stropers werden doodgeschoten in het uiterste zuiden van het park. Vanwege het grote oppervlak is het voor de parkrangers moeilijk om alles in de gaten te houden, maar op 5 januari was het raak. Krugerpark-woordvoerder William Mabasa:

“De rangers waren op patrouille en stuitten op een gewapend trio dat begon te schieten. Twee werden er doodgeschoten en een derde ging er vandoor. Ze hadden spullen bij zich die gebruikt worden bij het stropen van neushoorns. Daaronder ook een bijl, waarmee de hoorns afgehakt worden.”

Triest

2014 was een triest dieptepunt voor de neushoorns in het Krugerpark. Halverwege november bleek uit officiële cijfers van de overheid dat er al 1.020 neushoorns in Zuid-Afrika door stropers waren gedood. In heel 2013 waren het 1.004, toen ook een record.

Gemalen neushoornhoorn wordt toegepast in de traditionele geneeskunde van China en Vietnam. Er worden bijzondere krachten aan toegekend, en het zou van alles genezen, waaronder impotentie. Omdat de vraag groter is dan het aanbod ligt de waarde van een kilo hoorn op de zwarte markt op 65.000 dollar. Helaas is een neushoornhoorn dermate veel waard dat ook terreurorganisaties in Afrika zich bezighouden met de stroperij, om aan geld te komen voor wapens. Het vele geld werkt corruptie in de hand, waardoor stropers ook regelmatig van binnenuit geholpen worden.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel