In Kameroen hebben stropers weer een nieuwe manier bedacht om met het vlees van mensapen geld te verdienen. Eerst verkochten de stropers de romp van de gedode dieren en werden de ledematen en de kop weggegooid.

bushmeat
Foto: Julielangford/Wikimedia

Tegenwoordig is het de stopers juist om de kop en de ledematen te doen. De handel blijkt inmiddels zo lucratief dat dierenwelzijnsorganisatie Last Great Ape Organisation (LAGA) de noodklok luidt. Mensapen als chimpansees en gorilla’s kunnen binnen tien tot vijftien jaar zijn uitgestorven in Kameroen als deze nieuwe trend zich doorzet.

Al langer is er een levendige handel in het zogenaamde bushmeat, maar de handel in dit soort vlees is nieuw, zegt de directeur van LAGA aan al-Jazeera:

‘Hoofden en handen werden vaak afgesneden omdat ze te veel lijken op menselijke lichaamsdelen.  Maar in Kameroen zien we nu steeds vaker dat stropers die delen meenemen en de rest achterlaten om te verrotten.’

Belangrijkste reden is volgens LAGA dat hoofden en handen inmiddels veel meer geld opleveren en daarbij makkelijk zijn te verpakken en vervoeren. LAGA vreest dat het voor stropers een stimulans is nog meer apen te stropen dan ze nu al doen en de dieren daardoor snel uitsterven.

Alleen al in de afgelopen vier maanden werden er in Kameroen meer dan 22 stropers betrapt met in hun bezit in totaal 24 gorillahoofden, 34 chimpanseehoofden en 16 andere ledenmaten. Hoeveel chimpansees en gorilla’s er exact leven in Kameroen is onbekend, maar het zijn er waarschijnlijk een paar honderd.

Volgens LAGA is de straf op de handel in bushmeat 16.000 euro en een celstraf van drie jaar. Helaas krijgen de meeste handelaren meestal maar een minimale straf.

Bron ©PiepVandaag.nl Karen Soeters