De komst  van een megastal met 1,1 miljoen kippen, 35.000 varkens, een  slachterij en mestvergister in Grubbenvorst (Limburg) is helaas toch nog niet helemaal van de baan.

megastal
Foto: Wikipedia

De Raad van State heeft gisteren bepaald dat de beroepsprocedures  tegen de afgegeven gemeentelijke vergunningen ongegrond zijn. Dat  betekend dat de bouw van de gigastal bij Grubbenvorst toch nog niet  helemaal van de baan is.

Gelukkig lopen er nog beroepsprocedures van onder andere Wakker Dier tegen provinciale milieu- en natuurvergunningen. Mocht er toch  begonnen worden met de bouw dan is dat voor risico van de investeerder  omdat de natuur- en milieuvergunningen door de beroepsprocedures nog  niet onherroepelijk zijn.

De gemeenteraad van Horst aan de Maas ging in 2008 akkoord met de vestiging van de gigastal. Actiegroep Behoud de Parel ging samen met  omwonenden in beroep tegen de afgifte van bouwvergunningen door de  gemeente, maar de rechtbank oordeelde dat de 43 omwonenden te ver van de geplande gigastal vandaan wonen om een belang te claimen.

Grootste

De gigastal in Grubbenvorst moet de grootste stal van Nederland worden  en is tien keer zo groot als bestaande megastallen. In juli 2012 werd  door een onderzoek van Wakker Dier bekend dat de bouw van de gigastal hevig gesubsidieerd wordt. Zo is er 2,1 miljoen aan subsidies van het Rijk en de provincie toegezegd en daarnaast komt het megabedrijf in  aanmerking voor financiële voordeeltjes tot een bedrag van 11  miljoen. Er worden subsidies verstrekt voor onder meer PR en  communicatie rond de bouw van de gigastal, adviesdiensten, het  oplossen van juridische knelpunten en marketingkosten.

Bron ©PiepVandaag.nl 


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.