Bezwaren van omwonenden tegen het bouwen van een megastal met 1,1 miljoen kippen, 35.000 varkens, een slachterij en mestvergister in Grubbenvorst (Limburg) zijn door de rechtbank afgewezen. Dit blijkt uit de gisteren door gepubliceerde uitspraak.

Grubbenvorst
Foto: borden.plaatsengids.nl | H.W. Fluks

De gemeenteraad van Horst aan de Maas ging in 2008 akkoord met de vestiging van de gigastal. Actiegroep Behoud de Parel ging samen met omwonenden in beroep tegen de afgifte van bouwvergunningen door de gemeente, maar de rechtbank oordeelde dat de 43 omwonenden te ver van de geplande gigastal vandaan wonen om een belang te claimen.

De gigastal in Grubbenvorst moet de grootste stal van Nederland worden en is tien keer zo groot als bestaande megastallen. In juli 2012 werd door een onderzoek van Wakker Dier bekend dat de bouw van de gigastal hevig gesubsidieerd wordt. Zo is er €2,1 miljoen aan subsidies van het Rijk en de provincie toegezegd en daarnaast komt het megabedrijf in aanmerking voor financiële voordeeltjes tot een bedrag van €11 miljoen. Er worden subsidies verstrekt voor onder meer PR en communicatie rond de bouw van de gigastal, adviesdiensten, het oplossen van juridische knelpunten en marketingkosten.

De bouw van gigastal Grubbenvorst is niet gegarandeerd, omdat er nog geen milieuvergunning is afgegeven.

Bronnen: Volkskrant, L1 ©PiepVandaag.nl  Monique van Dijk Armor