Blinde melkkoe Sweety heeft het getroffen. Voor haar geen transport naar het slachthuis na jaren van melkproductie: ze reisde 560 kilometer van Canada naar Amerika. Bij een opvang voor boerderijdieren, Farm Sanctuary, leeft ze nu samen met een andere blinde koe, Tricia. De twee zijn inmiddels onafscheidelijk.

melkkoeien
Photo Credit: Niels Linneberg via Compfight cc

Sweety leefde op een boerderij in Canada, waar ze haar dagen in de stal doorbracht. Haar leven als productiedier bestond, net als bij de meeste melkkoeien, uit de cyclus van inseminatie, zwangerschap en geboorte. Al haar kalfjes werden vlak na de geboorte bij haar weggehaald. De stiertjes verkocht voor de kalfsvleesindustrie, de koetjes ondergingen hetzelfde lot als hun moeder.

Sweety werd een stuk langer gebruikt dan de meeste melkkoeien, maar toen zij 8 jaar oud was raakte ze kreupel door een infectie aan haar poot. Hiermee daalde haar waarde aanzienlijk voor de boer: een enkeltje slachthuis lag in het verschiet. Voor elk dier een angstaanjagende ervaring, maar zeker voor een dier dat blind is.

Gelukkig trok Rose van Refuge RR zich haar lot aan en kocht haar vrij. Hierna werd Sweety overgedragen aan Farm Sanctuary in New York, als maatje voor een andere blinde koe, Tricia.

Ook Tricia was bij Farm Sanctuary terecht gekomen toen haar vorige eigenaar naar de slager wilde sturen.  Een jaar nadat Tricia’s vriendin Linda aan kanker overleed verwelkomde Farm Sanctuary graag Sweety als nieuw maatje.

‘Vriendschap is heel belangrijk voor runderen, dus het leek ons geweldig om Sweety een nieuw leven te gunnen en tegelijkertijd Tricia wat meer plezier in haar leven te geven’, aldus directeur van Farm Sanctuary Susie Coston.

Na haar lange reis vermaakte Sweety zich al snel uitstekend. Ze at vers hooi en kreeg een dikke laag stro om op te liggen. Een luxe die ze nooit gekend had in de jaren dat ze op een betonnen vloer stond. Toen Sweety en Tricia elkaar zagen zat het gelijk goed. Ze besnuffelden elkaar vriendelijk, aten samen en gingen lekker samen in het stro liggen.

Bekijk de video van de eerste ontmoeting tussen Sweety en Tricia.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde