Het jaar 2019 had veel impact op dieren, natuur en milieu. Er was dierennieuws waar we minder blij van werden, maar gelukkig ook veel hoopgevende berichten. Nu 2019 bijna voorbij is blikken we terug op het mooiste nieuws volgens onze eindredactie. Hoofdredacteur Karen Soeters, oprichter van Animals Today en House of Animals, sluit het jaar af met haar overzicht.

dierennieuws 2019
Er is wereldwijde compassie met koala’s die slachtoffer zijn van de bosbranden in Australië | Foto: publiek domein

Het was wederom een enorm bewogen jaar met grote hoogtepunten, maar ook absolute dieptepunten. Om met dat laatste te beginnen: de NVWA. Het kleine sprankje hoop dat ik ooit, lang geleden, nog had dat deze organisatie misschien dan uiteindelijk toch gaat doen waarvoor ze in het leven zijn geroepen, namelijk toezicht houden, is, als het al bestond, na dit jaar definitief gedoofd.

Ongelofelijk hoe een organisatie kan blijven bestaan, terwijl de misstanden en intimidatie van mensen die deze misstanden onder de aandacht proberen te brengen maar doorgaat. Ik hoop vanuit de grond van mijn hart dat 2020 het jaar gaat worden waarin de NVWA in haar huidige vorm ter ziele gaat. En omdat ik niet kan kiezen hieronder 4 blogs, die ik er het afgelopen jaar over schreef:

Karen’s blog: De vuile was van de NVWA stinkt

Koala Lewis en de bosbranden in Australië

Ander nieuws dat mij geraakt heeft is dat van koala Lewis. De situatie in Australië is verschrikkelijk. Ik las vandaag dat een deel ter grote van België inmiddels in brand staat. De ontroerende beelden van de vrouw die het verbrande koalabeertje Lewis redde van het vuur gingen de hele wereld over:
.

#GNvdD: Koala door dappere vrouw gered uit vuurzee (video)

Compassie

Lewis heeft het niet gered helaas, maar het feit dat hij en zijn redder zoveel mensen bewust hebben gemaakt van de afschuwelijke situatie in Australië is wel heel goed. En dat er wereldwijd meer dan 1,5 miljoen dollar is opgehaald voor Port Macquarie Koala Hospital vind ik tekenend voor de compassie van mensen met dieren in nood. Echter, men moet het wel eerst zien in de media om dat medeleven te kunnen voelen. Dat sterkt ons als redactie van Animals Today.
.

Koala Lewis bleek niet meer te redden

Grote overwinning!

Tot slot! Lang geleden kregen we de eerste berichten binnen over een verhuurbedrijf voor dieren. Nu klinkt het idee verhuurbedrijf voor dieren al vreselijk in de oren, maar in de loop van de jaren bleven de klachten binnenstromen en bleven we bij Animals Today publiceren. En hoe ongelofelijk ook, de eigenaar van het bedrijf kon ondanks al die klachten en inmiddels 100.000 euro aan dwangsommen gewoon doorgaan met zijn dieronvriendelijke activiteiten.

Nu, eindelijk net voor het einde van het jaar, heeft de rechter besloten dat er toch echt een einde gaat komen aan Bert’s Animal Verhuur. Een grote overwinning voor iedereen die hier jaren mee bezig is geweest! Ik hoop dat we in 2020 veel van dit soort overwinningen mogen vieren:
.

Karen’s blog: Einde Bert’s Animal Verhuur!

Meer dierennieuws in 2020

Net als afgelopen jaren staan en wij ook in 2020 samen sterk voor dieren, dankzij onze lezers en het geweldige team van vrijwilligers. Meer dan ooit is er behoefte aan een organisatie als House of Animals, waar nieuwswebsite Animals Today onderdeel van is. Dank voor jullie trouw en heel veel dank aan alle donateurs voor hun financiële ondersteuning. #2020 wordt een strijdbaar jaar voor dieren!

Karen Soeters – Hoofdredacteur Animals Today
.

Lees ook:

  • Top 3 dierennieuws 2019 deel 1
  • Top 3 dierennieuws 2019 deel 2

.
©AnimalsToday.nl Karen Soeters