Vanavond is het oudejaarsavond, en dat betekent veel vuurwerk in het land. Voor veel dieren is dit een intense periode met veel stress door vuurwerkangst. De onverwachte harde knallen en snel opkomende lichten kunnen ervoor zorgen dat je huisdier enorm schrikt. Soms raken dieren in paniek en weten hun baasjes niet wat ze moeten doen om ze te helpen oud en nieuw goed door te komen. Hieronder vind je tips van de eindredactie van AnimalsToday.nl en ook tips van onze lezers!

vuurwerkangst
Tips om je huisdieren met vuurwerkangst te helpen op oudejaarsavond | Foto: Pixabay

In Vlaanderen nemen ze al maatregelen: de Vlaamse regering kondigde een verbod aan op consumentenvuurwerk in verband met dierenwelzijn. Het afsteken van vuurwerk is alleen nog toegestaan als de gemeente daar expliciet toestemming voor geeft. Esther Ouwehand, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren diende deze week een wetsvoorstel in om te komen tot een verbod op consumentenvuurwerk, wat hopelijk leidt tot het einde van vuurwerkstress bij veel dieren.

 

Tot die tijd zullen veel dieren het erg moeilijk blijven hebben in de periode rond oud en nieuw. Hier onze tips van de eindredactie zodat jij je hond, kat, vogel, etc tijdens het knallen van het vuurwerk kunt helpen

Tips eindredactie

 • Blijf thuis bij je huisdier, zodat hij in een vertrouwde omgeving is
 • Steek zelf geen vuurwerk af
 • Sluit ramen, deuren, gordijnen en luiken, zodat je dier in paniek niet naar buiten vlucht en de lichtflitsen van het vuurwerk niet ziet
 • Doe de radio of televisie aan, zodat het geknal van het vuurwerk gemaskeerd wordt
 • Blijf rustig, zodat de dier steun aan je heeft. Troost het dier niet want daarmee versterk je het angstgedrag
 • Word niet boos op je dier. Schreeuw niet en verbied je hond niet te blaffen. Dit gedrag van de “leider” zal het angstgedrag van je hond alleen maar aanwakkeren
 • Geef je huisdier geen kalmerings- of slaapmiddelen. Vroeger werd dit veel gedaan, omdat men dacht dat de dieren daar rustiger van werden. Volgens huisarts Piet Hellemans versterken de verdovende middelen echter de zintuigen en verslappen ze de spieren. Hierdoor ruikt en hoort het dier alles nog steeds en soms zelfs beter, maar heeft hij niet de kracht een schuilplaats op te zoeken. Middelen met het natuurlijke bestanddeel L-tryptofaan kunnen wel een uitkomst bieden. Vraag je dierenarts ernaar.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
 • Zorg voor een schuilplaats, zodat je dier zich kan terugtrekken als hij of zij dat wil. Zet bijvoorbeeld de honden- of poezenmand onder een tafel in de hoek van de kamer, zo voelt je dier zich veiliger. Ook onder het bed of een kelder kan een goede schuilplaats zijn.
 • Houd je kat binnen en sluit het kattenluik. Je kat kan van het vuurwerk schrikken en in paniek wegrennen. Zorg er wel voor dat je kat zijn behoefte kan doen op een kattenbak
 • Wanneer je je hond uitlaat, laat hem dan niet loslopen, maar hou hem aan de lijn. ALs je hond schrikt van een vuurwerkknal, kan hij niet wegrennen. Heb je een hond die juist gek is op vuurwerk? Zorg er dan ook juist voor dat deze hond binnen blijft en niet kan ontsnappen. Het is enorm gevaarlijk wanneer de hond achter het vuurwerk aan wil rennen.
 • Heb je een vogel in een kooi? Leg dan een doek of handdoek over de kooi. Vogels gaan dan meestal slapen of houden zich rustig in het donker.

Tips lezers

Onze lezers gaven ons ook enkele tips om je huisdier door oud en nieuw heen te helpen:

Jan uit Dordrecht:

“In mijn optiek is de beste remedie zelf ontspannen en relaxt te doen en blijven, al dan niet zelf afsteken van vuurwerk. In ieder geval honden nemen het gedrag van mensen aan; Ga jij panisch lopen doen doet je hond dit ook. Mijn hond kijkt er naar alsof er niks aan de hand is, al besef ik me dat ik daarmee best mazzel heb.”

Cathy:

“Het klinkt misschien raar maar bij onze teckel Yoor hielp het om dagen voor oud en nieuw het puntje van zijn oor te masseren tussen duim en wijsvinger. Hij werd hier veel rustiger door.”

 

Betty uit Arnhem:

“Ik heb 2 hondjes en 2 katten en met oud en nieuw staat de tv hard en dat werkt”

Brigitte:

“Thuis bij je huisdier blijven, muziek aan en gordijnen dicht”

De redactie van PiepVandaag.nl wenst je een hele fijne jaarwisseling toe. En een heel gelukkig en diervriendelijk 2020!

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.