Een groot drama heeft zich voltrokken in de Duitse dierentuin van Krefeld, op nieuwjaarsnacht, vlak na middernacht, toen het apenverblijf in brand vloog. Minstens dertig dieren overleefden  het niet. Het apenverblijf van 2000 vierkante meter is tot de grond toe afgebrand. Twee chimpansees overleefden de vlammenzee. Gelukkig bereikte de brand het naastgelegen gorillaverblijf niet.

brand
30 dieren omgekomen bij brand in apenverblijf Duitse dierentuin | Foto: Pixabay

De brand is naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door een of meerdere wenslampionnen, waarvan enkele in het apenverblijf gevonden zijn. Sinds 2009 is het oplaten van dergelijke papieren lampions verboden wegens brandgevaar.

https://twitter.com/En24_News/status/1212643017410174976

In het apenverblijf bevonden zich onder meer zeer bedreigde mensapen, chimpansees uit West-Afrika, orang-oetans van Borneo, laaglandgorilla’s uit Centraal-Afrika, klauwaapjes, vogels en knaagdieren.

https://www.facebook.com/zookrefeld/photos/rpp.257886014323412/2440278096084182/?type=3&theater

 

Zwartste dag in geschiedenis van de dierentuin

De directeur van de dierentuin noemt de brand de zwartste dag in de geschiedenis van de dierentuin. De burgemeester van Krefeld twitterde dat het hier om een tragedie gaat. Hij bedankt alle hulpverleners die al het mogelijke gedaan hebben om het apenverblijf en de dieren te redden.

De dierentuin is dankbaar voor de aangeboden hulp van diverse mensen en organisaties.

“Maar begrijp alsjeblieft dat we nog in shock zijn en niet precies kunnen zeggen waar hulp nodig is.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer