Een merrie genaamd Vevie van 26 jaar oud stierf aan een door vuurwerkangst veroorzaakte hartaanval in het Belgische Hoeselt. Het dier raakte in paniek door het vuurwerk dat afgestoken werd op nieuwjaarsnacht. Ze hoorde bij een groep therapiepaarden. Mogelijk raakte het dier nog meer in paniek doordat de hevige mist van nieuwjaarsnacht het zicht belemmerde en de merrie niet kon zien waar het geknal vandaan kwam.

Vuurwerkangst
Merrie overlijdt aan hartaanval door vuurwerkangst | Foto: Pixabay

Elke Vandersanden, de eigenares van de merrie, is zeer aangedaan door de dood van de merrie en deed haar verhaal aan de pers:

“Aan iedereen die het nodig vond om vuurwerk af te schieten: ik hoop dat dit beeld u bijblijft.”

Zij vertelt wat er tijdens de jaarwisseling gebeurde:

“Het was ongeveer 23.45 uur toen we buiten de paarden wilden gaan voederen. We hebben er meerdere. Elke avond halen we ze binnen met een extra emmer voer. Toen we bij de deuren stonden kwam iedereen aangelopen, behalve Vevie.”

Elke liep richting de merrie. Toen zag ze schuim op haar mond.

“Ik probeerde haar nog mee te laten wandelen, maar na twee stappen achteruit viel ze pardoes om. Ze heeft nog een half uur liggen afzien met stuiptrekkingen. De veearts was met spoed onderweg, maar ze stierf nog voor hij arriveerde.”

“Iedereen zou moeten beseffen tot wat een misère vuurwerk kan leiden. Ik hoop dat iedereen trots is op zichzelf. De veearts die haar goed kende, vertelde eerder al dat Vevie een zeer gezond paard was. 26 jaar is niet jong, maar ze kon nog uren galopperen. Ze was nooit ziek, kon nog verre afstanden aan en zat vol energie.”

https://www.facebook.com/garnaaltje/posts/2640195882727948

 

Volgens Elke was het vuurwerk van dit jaar veel heviger dan normaal. Burgemeester Werner Raskin is niet te spreken over het drama. Hij beloofde Elke om volgend jaar met geluidsarm vuurwerk te werken.

Nadat de merrie in de weide stierf week een ander paard ‘Vos’, dat al 17 jaar de weide met haar deelt, niet van haar zijde.

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer