Het jaar 2019 had veel impact op dieren, natuur en milieu. Er was dierennieuws waar we minder blij van werden, maar gelukkig ook veel hoopgevende berichten. Nu 2019 bijna voorbij is blikken we terug op het mooiste nieuws volgens onze eindredactie. Vandaag is Angelique Lagarde aan het woord, sinds 2012 werkzaam bij Animals Today.

dierennieuws
Net voor het eind van dit jaar is een orka in Nieuw-Zeeland na een reddingsoperatie van meerdere dagen bevrijd van een vislijn en kreeftenfuik (foto ter illustratie) | gbrunett Flickr via Compfight cc

Traditiegetrouw kijken we eind december terug op het jaar dat bijna voorbij is. Een goed moment om juist de positieve momenten eruit te pikken: de nieuwsberichten waar we blij van werden, of die hoopgevend waren te midden van de (helaas) ook vele trieste berichten. Soms hebben dieren gewoon pech of raken ze gewond door menselijk toedoen, bijvoorbeeld door ons (plastic) afval. Wat de individuele dieren in mijn top 3 gemeen hebben, is dat ze gered zijn door mensen die dagelijks hun uiterste best doen om dieren in nood te helpen.

Dierenambulance en opvangcentra

Toen ik dit voorjaar in Engeland op bezoek was bij Bexhill & Hastings Wildlife Rescue & Sanctuary werd ik me er extra van bewust hoe fantastisch het is dat dierenambulances in Nederland rondrijden om zowel wilde als huisdieren te helpen en ze naar deskundige hulpverleners te brengen. Dit is in andere landen veel minder goed geregeld. De eigenaar van de dierenvang in Bexhill bijvoorbeeld moet, naast zijn werk in een ziekenhuis en de zorg voor de vele dieren in zijn opvang, zelf naar alle uithoeken rijden om gewonde wilde dieren op te halen. Er is namelijk niemand anders die dit doet.

Dankzij de dierenambulance werd in oktober een kerkuil bevrijd die met zijn vleugel in een visdraad verstrikt was geraakt. Aan zijn gewonde vleugel, waar een flinke snee in zat, hing het dier hulpeloos boven een beekje te bungelen. De dierenambulance bracht de uil naar Wildopvang Krommenie om te herstellen.

Kerkuil verstrikt in achtergelaten visdraad

Dankzij de goede zorgen vliegt de uil inmiddels weer vrij rond!

Bekneld

Dieren krijgen het soms voor elkaar om klem te raken in vreemde voorwerpen. Als niemand ze in hun benarde situatie ontdekt, zijn ze ten dode opgeschreven. Gelukkig zijn er oplettende mensen die poolshoogte nemen bij onraad en de hulpdiensten inschakelen als dit nodig is. Een voorbijganger in het Britse Berrow zag de lange nek van een zwaan uit de grond steken en nam contact op met Secret World Wildlife Rescue, waar ze ervaring hebben met het bevrijden van dieren. Toch bleek het ter plaatse nog niet zo eenvoudig te zijn. De zwaan had zich door een afvoerbuis gemanoeuvreerd en stak aan het uiteinde uit de grond. Uiteindelijk lukte het de familie van dierenredders om de zwaan voorzichtig uit te graven en uit de grond te bevrijden. Sidney de zwaan is inmiddels hersteld en vrijgelaten.

#GNvdD: Zwaan gered uit afvoerbuis

Dagenlange reddingsactie

Op de valreep van het jaar vond een heftige reddingsoperatie plaats aan de andere kant van de wereld. Bij Nieuw-Zeeland was een orkamannetje verstrikt in een vislijn waaraan een kreeftenfuik zat. De draad zat om een van zijn borstvinnen gedraaid, als deze niet verwijderd zou worden was de kans groot dat de vin afgesneden werd. De situatie was levensbedreigend en voor het verstrikte dier enorm pijnlijk. Erg aandoenlijk was dat de familieleden van de orka hem zo veel mogelijk steunden. Nadat de orka werd ontdekt in de haven van Whāngārei, gingen de Orca Research Trust van dr. Ingrid Visser en de kustwacht op pad om te proberen de lijn te verwijderen. Op 24 december is dit helaas niet gelukt en moest men de reddingsactie staken. Een dag later was de orka niet te vinden; iedereen die de berichtgeving volgde leefde erg mee.

Reddingsoperatie verstrikte orka Nieuw-Zeeland onderbroken

Eindelijk bleek op 27 december dat de orka alsnog was gered, dankzij de vasthoudende hulpverleners die zich ook met Kerst inzetten voor dieren:

Dierennieuws in 2020

De volgers van Animals Today en House of Animals wens ik een gezellige jaarwisseling toe, waarbij mens en dier zo min mogelijk overlast van vuurwerk ondervinden. Ik hoop dat we in 2020 op Animals Today veel goed nieuws te melden zullen hebben. Wie net zo graag positieve berichten leest als wij, raad ik aan ons Goed Nieuws van de Dag #GNvdD in de gaten te houden.

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde