In Oostzaan heeft de dierenambulance zaterdagmiddag een kerkuil bevrijd die verstrikt was in een achtergelaten vislijn. Het dier hing aan een vleugel vast aan een draad boven een beekje. Bij Wildopvang Krommenie herstelt de uil nu van zijn hachelijke avontuur.

visdraad
Een kerkuil is ernstig gewond geraakt door visdraad | ©Wildopvang Krommenie

De roofvogel is ernstig gewond geraakt en heeft onder andere een flinke snee aan het begin van de vleugel. De uil verkeerde in een zeer benarde situatie en is gelukkig gered door de dierenambulance. Het dier is overgebracht naar de Wildopvang in Krommenie. Of hij het gaat redden is nog maar de vraag. Op Facebook vermeldt de opvang dat de uil er slecht aan toe is.

Bij navraag geeft men aan dat het gelukkig wel voorzichtig de goede kant op gaat:

“Gelukkig is de uil inmiddels goed aan het eten en lekker fel, maar hij had niet langer moeten hangen.”

Medewerkers van de opvang zijn vooral boos over het feit dat vissers hun rommel niet opruimen. Zo schrijven zij op Facebook:

“Het is om gek van te worden! Waarom ruimen die malloten die zichzelf ‘sport’vissers noemen hun troep niet op?”

Helaas komt het vaker voor dat dieren de dupe worden van achtergelaten visgerei. Zo geeft de opvang aan:

“Het komt met enige regelmaat voor dat dieren gewond raken door vishaken en -draad. Veelal ook watervogels, maar zelden een roofvogel.”

visdraad
Onlangs ving Wildopvang Krommenie een meeuw op die ernstig gewond was door een blinker met visdraad | ©Wildopvang Krommenie

Afgelopen maand kreeg de opvang een meeuw binnen die ernstig gewond was geraakt door visgerei.

“Zijn poot, vleugel en snavel zaten eraan vast. Zijn poot is geamputeerd omdat het draad er te diep in zat, maar hij is er verder weer bovenop gekomen.”

Begin oktober nog spoelde een zeldzame zeevogel jan-van-gent aan tijdens een storm. Het dier zat verwikkeld in visdraad waardoor hij zich nauwelijks kon bewegen.

Het verzorgen van dieren die gewond raken door visdraad- en haken kost geld. Vogel- en Natuurwacht Zuid-Flevoland pleitte daarom enige tijd geleden voor een verhoging van de visrechten, om bij te dragen in de kosten voor de opvang van dieren die gewond zijn geraakt door visserstuig.

Ook zeedieren raken regelmatig gewond door visdraad:

#GNvdD: Zeehond verlost van visdraad om nek (video)

Bron:

©Animals Today