Een Australische zuivelboer slaat de mannelijke geitjes – die in de zuivelindustrie niets waard zijn omdat ze geen melk geven – voor de ogen van de moederdieren dood met een metalen pijp. Deze dieren zijn nog geen 24 uur oud! Deze schokkende beelden zijn gemaakt op een zuivelboerderij in Bannockburn, Victoria, in Australië. Nog schokkender is dat alles wat er op de beelden te zien is, is toegestaan. Weer een bewijs van een totaal verziekte industrie, waarin dieren geen enkele waarde hebben.

geitjes
Op undercoverbeelden is te zien hoe een Australische geitenboer de pasgeboren bokjes dood slaat | wuestenigel Flickr via Compfight cc

Het filmpje is afgelopen vrijdag online gezet door dierenrechtenorganisatie Animal Liberation Victoria. De groepering zegt de beelden te hebben gekregen van anonieme activisten, die in het geheim camera’s hebben opgehangen op de geitenhouderij. De beelden zijn dit jaar gemaakt in de periode van half september tot half oktober.

In het filmpje zie je hoe de geitenhouder aankomt bij de geitenstal en daar de bokjes weghaalt bij hun moeders. Hij gooit ze in een blauwe container en haalt ze er een voor een uit om ze vervolgens met een metalen pijp op hun hoofd te slaan. De pasgeboren dieren – nog geen 24 uur oud – zijn niet gelijk dood en kronkelen heftig van de pijn, voordat ze sterven aan hun hoofdwonden. Als hij er een stuk of 12 heeft doodgeslagen, neemt hij de lichamen mee en rijdt weg. Gewoon gezonde dieren verworden tot dingen, zonder gevoel.

Bokjes zijn waardeloos

Mannelijke geitjes hebben geen functie in de zuivelindustrie en dus geen waarde. Het doden van de bokjes is heel “normaal” en toegestaan in de Australische zuivelindustrie. Schokkend is dat de methode waarop ze worden gedood legaal is. Veel geitenhouderijen doden hun pasgeborenen met een penschiettoestel, maar in Australië is het ook toegestaan om babygeitjes die niet ouder zijn dan 24 uur te doden met een stomp voorwerp. Een hamer, een metalen pijp, een steen: het mag allemaal!

Noah Hannibal, directeur van Animal Liberation Victoria:

“Deze pasgeboren mannelijke geitjes worden gedood, omdat ze geen melk produceren en daarom waardeloos zijn in de zuivelindustrie. Deze brute slachting vindt plaats binnen een per definitie gruwelijke industrie.”

De opgenomen beelden zijn schokkend, maar de realiteit achter de zuivelindustrie:

De Victorian Farmers Federation zegt de beelden “confronterend” te vinden. Directeur David Jochinke zegt dat ze als industrie niet het mishandelen van dieren goedkeurt. Maar hij vindt het lastig zich uit te spreken over deze specifieke beelden en komt niet verder dan dat hij boeren aanmoedigt een penschiettoestel te gebruiken indien mogelijk. Of er een onderzoek komt naar deze betreffende geitenhouder, is nog maar de vraag.

Ook in Nederland zijn de bokjes een “overtollig bijproduct” van de zuivelindustrie. Na hun geboorte worden ze meestal gelijk weggehaald bij hun moeder en in hun eerste levensweek overgebracht naar een bokkenmesterij. Daar worden ze in 5 à 6 weken tijd vetgemest voor de slacht.

Bronnen:

©Animals Today