Alle beloega´s die nog vastzitten in de walvisgevangenis in de baai van Srednyaya in Oost-Rusland worden voor 1 november vrijgelaten. Dat is besloten in een bijeenkomst van een werkgroep die is opgericht om de vrijlating te organiseren. Op 25 oktober zijn 11 van de 50 beloega´s vrijgelaten. De rest volgt komende week. Er zijn blije reacties in de media dat er eindelijk een einde is gekomen aan de ellende die de dieren moeten doorstaan. Maar er is ook bezorgdheid, over de slechte omstandigheden in hun nieuwe thuis en de kans op herhaling.

walvisgevangenis
Ook de laatste beloega’s uit de walvisgevangenis worden vrijgelaten, maar de locatie baart deskundigen nog zorgen | sk8mama on Foter.com / CC BY-NC-ND

Wereldwijde aandacht

De beloega’s maakten deel uit van de groep van 11 orka’s 90 beloega’s die in de zomer van 2018 illegaal zijn gevangen en in kleine tanks opgesloten om te worden verkocht aan Chinese dolfinaria. Beelden van de dieren in hun veel te kleine bassins gingen viraal op social media.en werden opgepikt door diverse beroemdheden, waaronder Leonardo di Caprio en Pamela Anderson. De wereldwijde aandacht heeft gewerkt, want de Russische regering bepaalde dat de vangst illegaal was en dat de dieren moesten worden vrijgelaten. Voor alle orka’s is dat inmiddels gebeurd. Zij hebben zich aangesloten bij wilde groepen orka’s en maken het goed. Ook zo’n 40 beloega’s hebben inmiddels hun vrijheid teruggekregen.

Onduidelijk lot

Het lot van de resterende 50 beloega’s was enige tijd onduidelijk, temeer omdat er geluiden waren dat er een groep van precies 50 beloega’s verkocht was aan Chinese dolfinaria. Maar dit blijken niet de beloega’s uit de walvisgevangenis te zijn.

Beloega’s uit ‘walvisgevangenis’ mogelijk toch naar dolfinaria

 

De werkgroep, waaraan onder andere het VNIRO en diverse wetenschappers deelnemen, besloot dat alle beloega’s voor 1 november hun vrijheid terugkrijgen.

VNIRO stelt twee onderzoeksschepen ter beschikking om dit uit te voeren. Vanwege aanhoudende storm en een beperkt budget worden de dieren vrijgelaten in de baai van de Uspeniya, in de buurt van het Lazovsky-reservaat. Deze baai ligt op zo’n 100 kilometer van de ‘gevangenis’, en zo’n 1600 kilometer van de familieleden van de beloega’s vandaan. Er komen normaal geen beloega’s voor in het gebied, maar er zou wel genoeg voedsel voor de dieren zijn.

De belangenorganisatie Free Russian Whales is blij met de plannen, maar ook bezorgd omdat de beloega’s worden vrijgelaten in een voor hen ongebruikelijke habitat, waar bovendien veel Noord-Koreaanse stropers varen met driftnetten.

Bovendien stellen biologen dat de beloega’s nooit geleerd hebben om voor hun eigen voedsel te zorgen, omdat ze nog heel jong waren toen ze werden gevangen. Als ze zich niet bij hun familie of een andere groep wilde soortgenoten kunnen aansluiten, kan een groot deel van hen van honger of dorst sterven.

Deze zorg werd gedeeld door wetenschappers die aan de raad deelnamen en door oceanograaf Jean-Michel Cousteau. Cousteau schreef een open brief aan de Russische regering, waarin hij vraagt om maatregelen om de beloega´s na hun vrijlating te beschermen.

Herhaling voorkomen (petitie)

Het einde van de Walvisgevangenis is eindelijk in zicht. Maar het vangen van walvissen en dolfijnen in de Russische wateren is nog niet gestopt. Het is namelijk toegestaan om ze – binnen vastgestelde quota – te vangen voor ‘educatieve doeleinden’ (waaronder de entertainmentindustrie).

Het team dat zo hard gewerkt heeft aan de vrijlating van de dieren in de walvisgevangenis, heeft een petitie opgesteld om de regering aan te sporen om walvisvangst voor alle doeleinden te verbieden. Deze kun je hier tekenen: change.org/stopotlov

Bronnen:

©Animals Today Liesbeth Riekwel