Een aantal beloega’s die nog steeds vastzitten in de ‘walvisgevangenis’ in de baai van Srednyayna bij Nachodka, Oost-Rusland, worden mogelijk niet vrijgelaten maar verplaatst naar dolfinaria. Dit meldt het Russische persbureau Interfax. Dit is tegen de afspraak in dat de beloega’s voor de winter vrijgelaten zouden worden in de open zee.

beloega's
Tegen de afspraken in, is de kans groot dat 75 beloega’s uit de walvisgevangenis alsnog naar dolfinaria worden overgebracht | ©Free Russian Whales

Onlangs schreven we over de 8 orka’s die dankzij wereldwijde protesten zijn vrijgelaten uit de ‘walvisgevangenis’. De dieren werden illegaal gevangen en gehouden in veel te kleine bassins, met het doel ze te verkopen aan mariene entertainmentparken in China. De afgelopen maanden werden alle orka’s en een aantal beloega’s in open zee vrijgelaten. Omdat de vrijgelaten orka’s zenders hebben meegekregen, is bekend dat zij zich goed aanpassen aan hun nieuwe vrije leefgebied. Ze hebben zich bij andere groepen orka’s aangesloten en jagen en leven gezamenlijk.

Uit ‘walvisgevangenis’ bevrijde orka’s maken het goed

Nu de orka’s bevrijd zijn, zijn er nog 75 beloega’s in de walvisgevangenis achtergebleven. Voor hen is hun hel nog niet voorbij en wordt deze mogelijk zelfs verlengd. Onlangs berichtte persbureau Intermax namelijk dat een deel van de beloega’s – tegen de afspraken in – toch naar dolfinaria wordt verplaatst. Directeur van het Russische Federale Onderzoeksinstituut voor Visserij en Oceanografie (VNIRO) Kirill Kolonchin:

“Het is mogelijk dat we de dieren verdelen over Russische dolfinaria, maar er is nog geen definitief besluit over de kwestie.”

De reden zou zijn dat het vervoer van de dieren naar de open zee moeilijk te organiseren is op zo’n korte termijn. De dieren moeten allemaal hun bassins verlaten voor de winter, omdat de reis anders door ijsvorming onmogelijk wordt. Maar volgens deskundigen zijn er ook andere vervoermogelijkheden, zowel over het water als door de lucht.

Geen verrassing

Het voornemen om de beloega’s naar dolfinaria te sturen staat haaks op de afspraak van het VNIRO om alle dieren nog voor de winter in open zee vrij te laten. Free Russian Whales, een dierenwelzijnsorganisatie die zich specifiek inzet voor de vrijlating van deze walvissen, geeft aan niet verbaasd te zijn. Op haar Facebookpagina meldt zij:

“We zijn niet verrast door deze wending. Veel Russische dolfinaria (en er zijn er meer dan 30 in het land) hebben beloega’s nodig. Als ze willen, kunnen alle 75 beluga’s over de dolfinaria worden verdeeld en na een jaar of twee kunnen ze de dieren verhuren aan bijvoorbeeld China. Deze praktijken zijn bij ons bekend.”

Nieuwe actie

De walvissen uit de walvisgevangenis trokken wereldwijd veel aandacht. Een petitie voor vrijlating van de dieren is door 1,5 miljoen mensen getekend. Nu bekend is dat de afspraken zijn geschonden en wat het werkelijke lot van de beloega’s wordt, is het tijd voor nieuwe acties. Free Russian Whales:

“Het is onredelijk om de beloega’s naar dolfinaria te verplaatsen. Het publiek zal het niet accepteren. Een dergelijke beslissing zal leiden tot een nieuw schandaal op internationaal niveau.”

Free Russian Whales roept dierenvrienden daarom op om zo veel mogelijk brieven te schrijven naar betrokken instanties om te vragen de beloega’s vrij te laten, zoals was afgesproken.

“Vrienden, we vragen u om weer brieven te schrijven aan de president, aan Rosprirodnadzor, het ministerie van Milieu en het VNIRO. In de brief vragen wij u uiterst beleefd te zijn, maar uw standpunt kenbaar te maken over de onaanvaardbaarheid van de verplaatsing van beloega’s naar dolfinaria. Het is door de rechtbank bevestigd dat deze dieren illegaal werden gevangen. Door de dieren over te dragen aan dolfinaria wordt de illegale vangst opnieuw aangemoedigd. We zullen dit niet laten gebeuren. We hebben meer dan een jaar hard gevochten voor de vrijlating van ALLE walvissen, ze hebben het recht om vrij te zijn!”

Wil je de Russische overheid ook oproepen de beloega’s vrij te laten? Via deze websites kun je contact opnemen:

Brief aan president Poetin, via het Kremlin

Federale overheid Rosprirodnadzor

Ministerie van Milieu

Onderzoeksinstituut VNIRO

Bron:

©Animals Today Liesbeth Riekwel