Alexandra, één van de orka’s die bevrijd is uit de Russische ‘walvisgevangenis’ is door wetenschappers in de Zee van Okhotstk gelokaliseerd en maakt het goed. Ook 5 andere bevrijde jonge orka’s passen zich goed aan de natuurlijke omstandigheden in hun nieuwe habitat aan. De twee orka’s die nog in de walvisgevangenis zitten worden op 22 augustus vrijgelaten.

walvisgevangenis
Uit ‘walvisgevangenis’ bevrijde orka’s maken het goed | Foto: Pixabay

De dieren werden gehouden in veel te kleine bassins in de baai van Srednyayna bij Nachodka, Oost-Rusland, met het doel ze te verkopen aan mariene entertainmentparken in China. In juli en augustus van dit jaar werden 8 orka’s en enkele beloega’s vrijgelaten.

Over het lot van de vrijgelaten orka’s bestond enige onduidelijkheid, omdat het Russische Federale Onderzoeksinstituut voor Visserij en Oceanografie (VNIRO) geen update over de dieren had gegeven. Dit hebben ze onlangs wel gedaan, zegt Candace Calloway Whiting in de Seattle Post-Intelligencer.

Alexandra

Alexandra heeft net als de andere bevrijde orka’s een zender meegekregen, zodat ze door wetenschappers kan worden gevolgd. De jonge orka, die op 16 juli is vrijgelaten, is gelokaliseerd en gedijt volgens het VNIRO uitstekend in de open zee. Ze jaagt zelf op het rijke voedselaanbod van de Zee van Okhotsk, hoewel ze af en toe ook een visje snackt uit een van de visnetten. Ze heeft een lange reis afgelegd en bevindt zich nu in een noordelijk randgebied van de Zee van Okhotsk, ongeveer 600 km ten noorden van de Shantar-eilanden. Op sommige dagen legde ze – met grote snelheid – tot wel meer dan 100 kilometer af, wat haar goede fysieke gezondheid bevestigt.

Vismenu

Sinds haar vrijlating heeft Alexandra vis gegeten uit vaste netten in de buurt van het eiland Chkalov, gejaagd in de buurt van de noordelijke kust van Sakhalin en vervolgens meer dan een week doorgebracht in de open zee ten noorden van Sakhalin, zich lavend aan de Pacifische zalm die daar in grote getale aanwezig is.

Het is bijzonder dat ze zich vooral met vis voedt, terwijl er genoeg zeehonden en zeeleeuwen in haar leefgebied zijn. Wetenschappers hadden haar op basis van haar DNA geïdentificeerd als vleesetende soort. Mogelijk is het jagen op zeezoogdieren nog te lastig voor haar. Maar het kan ook zijn dat ze in gevangenschap zo gewend is geraakt aan het vismenu, dat hier nu haar voorkeur naar uitgaat. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat orka’s intelligente dieren zijn, die zich goed kunnen aanpassen.

https://www.facebook.com/whalesanctuaryproject/posts/1334382543390970

De andere orka’s

Van 5 andere orka’s is bekend dat ook zij het goed doen. De drie jonge orka’s Zoya, Tikhon en Gayka, die vrijgelaten zijn op 6 augustus, verbleven eerst ongeveer een week in de buurt van waar zij werden vrijgelaten, maar werden steeds actiever naar mate zij zich meer aanpasten aan de omstandigheden van hun natuurlijke habitat. Ze aten de vissen die nu in grote scholen in dit gebied aanwezig zijn. Ze hebben inmiddels de Golf van Sakhalin verlaten en naderen de Academiebaai.

Twee grote vrouwtjes die in de eerste en tweede groep zijn vrijgelaten, bevinden zich op een afstand van 30 km van elkaar in de Zee van Shantar. Dit gebied is van oudsher een bekende habitat voor wilde orka’s. VNIRO-wetenschappers hebben ontdekt dat de familie van de 2 orka’s ook in de omgeving leeft. Mogelijk sluiten zij zich bij hun familie aan.

Op dit moment is er nog geen informatie over de locatie en gezondheid van de 2 resterende bevrijde orka’s. Mogelijk zijn zij hun satelliettag verloren, of misschien werken deze niet. Het is te voorbarig om aan te nemen dat de dieren zijn overleden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel