Een vrachtwagen met honderden uitgeputte honden, bestemd voor het slachthuis, is maandag door activisten staande gehouden. De 320 dieren zaten op elkaar gepropt in de overvolle wagen, en hadden al dagen geen water en eten gehad. Door de vasthoudendheid van de activisten zijn de dieren uitgeladen en overgebracht naar een tijdelijke opvang. Nu is het afwachten of ze worden vrijgegeven of alsnog door de autoriteiten aan de handelaren worden overgedragen.

vrachtwagen
Foto: Guardians of Chinese Animal Protection Facebook

Auto blokkeert vrachtwagen
Door de vrachtwagen letterlijk te blokkeren met een auto is het activisten gelukt een vrachtwagen vol honden tot stoppen te brengen. Bij deze dappere actie werd de auto door de woedende vrachtwagenchauffeur geramd en zijn meerdere dierenbeschermers gewond geraakt. Een van hen, een 26-jarige man, is zelfs ernstig gewond. Naar blijkt heeft een politieagent eerder al geprobeerd de wagen te stoppen maar lukte dit niet, tot de activisten de weg blokkeerden met hun auto.

Erbarmelijke omstandigheden
De activisten stopten de wagen met honden nabij de plaats Bazhou in de provincie Hebei, in afwachting van de politie. Nadat de truck (nummer 1119) staande was gehouden filmden de dierenbeschermers de angstige honden die onder schrijnende omstandigheden opgesloten zaten op weg naar het slachthuis, waarschijnlijk in Tianjin. De dieren, die dagenlang zonder voedsel en water zaten, maakten hierbij een hartverscheurend, jammerend geluid. Vele honden worden brutaalweg van straat geroofd en verkocht aan vleeshandelaren.

In afwachting van inbeslagname door de autoriteiten probeerden de activisten de opgesloten honden gerust te stellen. Een vrijwilliger van The Plight of Chinese Animal Activists (PoCAA) was er getuige van dat een van de honden zo zwak was dat het dier in de vrachtwagen viel en niet meer op kon staan. Daarna werd het arme dier vertrapt door de anderen in de overvolle truck. Nadat de autoriteiten zich over de vrachtwagen ontfermden zijn enkele dode honden afgevoerd.

Quarantaine
In de tijdelijke opvang van Langfang ShiJin Bao Xi Lu komen de dieren nu een beetje tot rust. Ze hebben eten en drinken gehad, en medische zorg. Hier worden ze 21 dagen in quarantaine gehouden. Wat er daarna met de dieren zal gebeuren is op dit moment nog niet duidelijk. Vier honden bleken een microchip te hebben en zijn dus gestolen van hun eigenaars. Deze dieren zullen waarschijnlijk worden teruggegeven. Een pup die gisteren werd geboren in de opslag is door de dierenbeschermers naar buiten gesmokkeld, hopelijk kan het dier na 3 weken met zijn moeder worden herenigd. De dierenbeschermers doen er alles aan om de autoriteiten ervan te overtuigen de dieren aan hen over te dragen.

10 miljoen honden
In China worden jaarlijks naar schatting zo’n 10 miljoen honden gedood. Deze dieren worden van de straat geroofd, ook huisdieren. Ze worden onder gruwelijke omstandigheden opgesloten en zeer wreed gedood om te worden opgegeten. Het vlees van honden en katten die gemarteld zijn zou namelijk nóg lekkerder zijn. Een van de mensen die zich met hart en ziel inzet om deze dieren te redden is de Amerikaan Marc Ching. Eerder schreef PiepVandaag over zijn geweldige werk in het artikel ‘Onvermoeibaar in strijd tegen Aziatische hondenhandel’.

Bronnen: Daily MailRita Wong ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.