‘Stierendans’ voor de deur bij Spaanse ambassade

WSPA Nederland organiseerde gisteren samen met CAS Internationaal (Comité Anti Stierenvechten) een artistieke manifestatie voor de Spaanse ambassade in Den Haag. Dit als protest tegen een wetsvoorstel dat stierenvechten in Spanje tot ‘immaterieel cultureel erfgoed’ moet verheffen. Gevolg: nog meer subsidies naar de stierenvechtindustrie. Tijdens de manifestatie overhandigden WSPA en CAS ruim 15.000 handtekeningen van Nederlanders die het Spaanse parlement oproepen tegen te stemmen. De actie was onderdeel van een internationale dag tegen het stierenvechten onder het motto #LoveSpainHateBullfights.

Stierendans - cultureel erfgoed
‘Stierendans’ voor de Spaanse ambassade | Foto: WSPA Nederland

Een ‘stierendans’ met flamencodanseressen voor de deur van de ambassade onderstreepte de boodschap van WSPA en CAS dat Spanje een prachtige culturele traditie heeft, maar dat stierenvechten daar geen deel van uitmaakt: cultuur stopt waar dierenleed begint. Dirk-Jan Verdonk, hoofd programma’s WSPA Nederland:

“Met deze actie – en die in andere steden – willen we een duidelijke boodschap afgeven aan het Spaanse parlement dat stierenvechten niet thuishoort in de 21ste eeuw. Hooguit hoort het thuis in het museum.”

Marius Kolff, directeur CAS Internationaal vult aan:

“Stierenvechten daalt in populariteit, ook in Spanje. 76% van de Spaanse bevolking is tegen het verlenen van subsidies aan dit wrede vermaak. Het parlement zou zich daar rekenschap van moeten geven.”

Aan het eind van de dans overhandigden WSPA en CAS International de handtekeningen die tot nu toe in Nederland zijn opgehaald: 15.000. Dit als onderdeel van een wereldwijde petitie die volgende week, 11 september, in Madrid aan het Spaanse parlement wordt overhandigd.

Ook in andere steden vonden acties plaats. In Londen overhandigde het Spaanse model Elen Rivas in bijzijn van een reusachtige opblaasstier bijna 70.000 handtekeningen aan de Spaanse ambassadeur in Engeland. Ook andere Spaanse ambassades kregen bezoek, onder meer in Denemarken, Duitsland en Australië.

Het is nog altijd mogelijk de petitie te ondertekenen op www.wspa.nl/stieren.

Persbericht WSPA Nederland


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.