Een zwaan in het Britse Berrow was terecht gekomen in een afvoerbuis en stak met zijn lange nek uit de aarde. Medewerkers van Secret World Wildlife Rescue wisten met vereende krachten het dier te bevrijden. Na een korte rehabilitatieperiode is Sydney de zwaan inmiddels weer vrijgelaten.

afvoerbuis
Het is een wonder dat een zwaan die vast was komen te zitten in een afvoerbuis, op tijd werd aangetroffen tussen het groen van een heg | ©Secret World Wildlife Rescue

Dieren komen soms in zulke penibele situaties terecht, dat ze een paar handen nodig hebben om ze te bevrijden. Zo was Sydney de knobbelzwaan in november via een afvoerpijp vast komen te zitten in de aarde aan de andere kant. Waarschijnlijk was hij de buis in gevlucht omdat hij ergens van schrok, maar daarna kon hij niet verder. Alleen zijn nek en kop staken uit de aarde.

Laat op de avond van 5 november kreeg dierenhulporganisatie Secret World Wildlife Rescue, in het graafschap Somerset, een berichtje van een dame die een zwaan in nood had gezien, terwijl ze van haar werk onderweg was naar huis. Het onfortuinlijke dier zat vast naast een heg. Ondanks het late uur gingen oprichtster van de organisatie Pauline Kidner en haar man Derek direct op pad naar Berrow om de zwaan te helpen. Zij hadden een kooi, deken en snoeischaar bij zich, omdat ze dachten dat de vogel vast zat in de heg.

Eenmaal ter plaatse bleek de zwaan zich in een afvoerpijp te hebben gemanoeuvreerd, het lukte daarom niet om hem los te krijgen. Daarop sloot zoon Simon zich bij de reddingsactie aan, met een spade en riek. Uiteindelijk lukte het de familie van dierenredders om de zwaan voorzichtig uit te graven en uit de buis te bevrijden. Pauline:

“In de 30 jaar dat ik dierenhulpverlener ben, heb ik zo’n situatie nog nooit meegemaakt. Ik kon maar niet begrijpen hoe hij dit voor elkaar heeft gekregen.”

Ze namen hem mee naar Secret World Wildlife Rescue om tot rust te komen. De watervogel kreeg pijnstillers van de dierenarts en werd onder een warme lamp gezet. Hij was erg vuil en zo verkrampt doordat hij in de buis vast had gezeten, dat het twee dagen duurde voor hij weer op zijn poten kon staan. Inmiddels is Sydney opgeknapt en uitgezet, zo vrij als een vogel zwemt hij weer rond.

afvoerbuis
Sidney de zwaan is hersteld en zwemt weer vrij rond | ©Secret World Wildlife Rescue

Bronnen:

©Animals Today Angelique Lagarde