‘Rodeostier’ Party Bus sprong tijdens een show in Sisters, Oregon, over de omheining van de arena en sloeg op de vlucht. Ten minste drie mensen raakten daarbij gewond. Zogeheten cowboys hebben het ontsnapte dier weten te vangen.

Party Bus
Rodeo-stieren verkeren in doodsangst | Foto (illustratief): publiek domein

Een rodeostier met de zeer ongepaste naam Party Bus, heeft afgelopen zaterdag de toeschouwers van een rodeo in het stadje Sisters in Oregon de stuipen op het lijf gejaagd. De bul sprong over het hek van de arena en vluchtte langs de eetkraampjes naar de parkeerplaats. Hij verwondde daarbij drie mensen, van wie twee met klein letsel naar een plaatselijk ziekenhuis zijn overgebracht. Eén persoon werd van de grond getild en rondgeslingerd.

Drie gewonden en een hoop paniek

Party Bus is twee minuten na de ontsnapping door cowboys gevangen en in een hok vastgezet, naast hokken met ander vee. De Professional Rodeo Cowboys Association meent dat de rodeo een vermakelijke sport is, waar risico’s bestaan op ongelukken. Ze leven mee met de mensen die door dit incident gewond zijn geraakt of geschrokken. Geen woord over Party Bus die in paniek verkeerde. De organisatoren van het evenement waren onbereikbaar voor commentaar, of antwoord op de vraag of onderzoek naar het incident zal volgen.

Party Bus ontsnapt uit de arena

Het gebeurde allemaal tijdens de 84ste editie van Sisters Rodeo. Terwijl het publiek meezong met Lee Greenwood´s God Bless America en met de lichtjes van hun mobiele telefoons zwaaide, rende Party Bus in zware stress door de arena. Tijdens het laatste rondje van de avondvoorstelling, besloot het angstige dier te vluchten. De ontsnapping is door veel toeschouwers op beeld vastgelegd en online geplaatst. Daarop is te zien dat de stier door de eetkraampjes rende, een vuilnisbak omgooide en mensen de stuipen op het lijf jaagde. Ondanks de grote schrik, mocht het voorval de pret van de rodeoliefhebbers niet drukken en sloot Sisters Rodeo haar feestelijke evenement zondag – zoals gepland – af met een laatste voorstelling.


In sterk contrast met de vreugdevolle stemming op de tribune van de arena, is het leven van een rodeostier bepaald geen feestje. Rodeo´s worden, net als stierengevechten, dan ook in veel landen gezien als een ernstige vorm van dierenmishandeling. Om de stieren te laten presteren wordt bij hen kunstmatig doodsangst opgewekt, onder andere door ze stroomstoten toe te dienen. Ook lopen ze tijdens


de ’training’ en de shows vaak ernstige verwondingen op. Zo lopen stieren of paarden regelmatig tegen de muren op in wanhopige pogingen om te vluchten. Tijdens ‘roping’, een onderdeel van de rodeo, worden kalfjes met touwen gevangen en bindt men hun poten bijeen met touwen. Niet zelden breken ze daarbij een poot of zelfs hun rug.

Nu verder als fokstier

Voor Party Bus komt er nu een einde aan het zware dierenleed. De Sisters Rodeo Association (SRA) heeft op haar Facebook-pagina gemeld dat Party Bus in verband met het incident niet langer deelneemt aan rodeo´s. De stier zal zijn leven voortaan doorbrengen als fokstier op een ranch in Eastern Washingthon bij een fokker die stieren levert aan de SRA.

Bron:

Mogelijk verbod op rodeo’s in Los Angeles

©AnimalsToday.nl Jennie Cools