De Australische dierenrechtenorganisatie Animal Liberation Queensland strijdt al 5 jaar voor een verbod op het wrede calf roping: tijdens een rodeo vanaf een paard met een lasso een kalf vangen en daarna de poten samenbinden. Middels een petitie wil de organisatie de minister van Landbouw in Queensland aansporen dit gruwelijke rodeo-onderdeel voortaan te verbieden.

calf roping
Stop calf roping tijdens rodeo’s, teken de petitie | Foto: screenshot video Animal Liberation Queensland/Vimeo

Queensland is de ‘rodeo-staat’ van Australië. Jaarlijks worden er enorm veel rodeo’s gehouden. Niets om trots op te zijn, als je bedenkt welk dierenleed er aan rodeo’s kleeft. Op een rodeo draait het om de menselijke dominantie over onschuldige en vaak kwetsbare dieren, die tijdens de rodeo groot risico lopen om ernstig gewond te raken of het met de dood moeten bekopen. Grote mannen mishandelen kleine kalfjes. Een achterhaalde traditie die al sinds 1934 in Groot-Brittannië verboden is, evenals in veel delen in Europa en zelfs in het Australisch Hoofdstedelijk Territorium (ACT).

Bekijk de wrede beelden van calf roping in Australië:
.

Publieke weerstand

De minister van Landbouw in Queensland, Mark Furner, heeft aangegeven dat het vastleggen van de ‘Rodeo Standards & Guidelines’ (samengesteld in 2019 door vijf dierenbeschermingsorganisaties) dit jaar prioriteit heeft, maar hij is nog niet gekomen met verdere details. De minister en zijn ministerie zijn zich bewust van de publieke weerstand tegen calf roping en het ministerie geeft zelf aan dat ze veel mails en telefoontjes ontvangen die vragen om een verbod. Volgens Animal Liberation is het dus de hoogste tijd voor verandering:

“Mensen willen dit rodeo-event niet meer! Kalveren die wreed worden omgetrokken, tegen de grond geslagen en met de poten bij elkaar worden gebonden, wordt door een meerderheid van Queensland-inwoners niet meer gezien als sport of vermaak.”

Diep disrespect voor dieren

Bij het calf roping wordt een 3 à 4 maanden oud kalfje achterna gezeten door een cowboy te paard, vervolgens vangt de cowboy het kalf met een lasso, waardoor het rennende kalf met een harde klap tegen de grond slaat. Door de enorme ruk aan de nek van het kalf raken de jonge dieren regelmatig gewond.
.

Calf roping gesponsord door de overheid

Tijdens rodeo’s wordt bij de dieren kunstmatig doodsangst opgewekt, zodat ze willen vechten of vluchten. Om de dieren op te hitsen worden wrede hulpmiddelen gebruikt, zoals elektrische stokken, sporen, touwen en flankriemen. De onschuldige dieren worden onderworpen aan diep disrespect, vernederingen, angst en heel geregeld lopen ze ernstige verwondingen op of leidt de rodeo tot hun dood. Animal Liberation Queensland is voor een totaalverbod van rodeo’s, omdat het volgens hen nooit humaan zou kunnen:

“Dieren zouden geen angst moeten voelen, pijn en stress uit naam van vermaak.”

Maar de organisatie is realistisch en weet dat de rodeo’s in Queensland niet van de ene op de andere dag zullen verdwijnen. De overheid steunt de rodeo’s zelfs financieel. Daarom focust de organisatie zich op het calf roping, dat zowel binnen als buiten de rodeo-industrie wordt gezien als het meest wrede onderdeel. De kalfjes staan doodsangsten uit en lopen zeer regelmatig verwondingen op. Het enige dat ze zal beschermen is een verbod binnen de Rodeo Standards & Guidelines.

Help mee en teken de petitie. Stop het wrede calf roping!

Bron:

©AnimalsToday.nl