In het Limburgse Reuver heeft een jager een dwerggans doodgeschoten. Dwergganzen staat op de IUCN-lijst van kwetsbare soorten. Naar zijn zeggen heeft de jager de vogel aangezien voor een kolgans. Om verdere verwarring te voorkomen is per direct de jacht op kolganzen in Limburg stilgelegd.

dwerggans
De dwerggans heeft een opvallende gele oogring | Foto: Ross Elliott/Wikipedia

Volgens de jager schoot hij op 3 november in natuurgebied Meerlebroek een gans dood uit een groep, zo meldt 1Limburg. Toen hij bij het dode dier kwam bleek dat de vogel geringd was. Het slachtoffer was bekend bij een langlopend project van Zweedse vogelbeschermers, die de zeldzame vogels geringd hebben en volgen tijdens de trek.

De dwerggans neemt wereldwijd sterk in aantal af en daarom is ieder dier er één. Albert de Jong van Sovon reageert tegen 1Limburg:

“Je kunt geen dwerggans missen. Hij is wereldwijd bedreigd en op geen enkele plek in Europa mag die geschoten worden.”

Herintroductie
Al in 1979 begon in Zweden een herintroductie van de dwerggans, waarvoor eieren van elders bebroedt werden die kort voor het uitkomen in het nest van halfwilde brandganzen gelegd zijn. Die bleken de kuikens zonder problemen te accepteren en zo zijn tussen 1981 en ’89 in Lapland 172 dwergganzen uitgezet. Deze groep trekt in de herfst naar het zuiden, waarvan jaarlijks enkele tientallen dieren in Nederland overwinteren. De gans in Reuver was een van hen.

dwerggans
Dwergganzen eten vooral gras | Foto: Ken Billington/Wikipedia

Wereldwijd zijn er nog 28.000 tot 33.000 dwergganzen en de aantallen lopen rap terug door illegale jacht in Noorwegen en Rusland, het verdwijnen van moerassige gebieden en natte graslanden en vervuiling door olieboringen.

Rondere lichaamsbouw
Overigens lijken de kolgans en de dwerggans op een afstand inderdaad op elkaar qua verenpak, al zijn er fysiek wel verschillen. De dwerggans is ronder van lichaamsbouw, net als zijn kop. Bij volwassen dieren is de roze snavel kleiner en korter. Volgroeide dwergganzen hebben bovendien een opvallende gele oogring. Wie daarop let zal een volwassen dwerggans zonder problemen kunnen onderscheiden van een volwassen kolgans.

Kolgans, zonder gele oogring | Foto: publiek domein

Het doodschieten van de dwerggans lijkt niet met opzet gebeurd te zijn, al is het natuurlijk triest dat de toch al nutteloze ganzenjacht een kwetsbare soort treft, waarvan we trots mogen zijn dat die ons land beschouwen als een goede plek om te overwinteren. Volgens Ruiver.nl wacht de jager een officiële waarschuwing als blijkt dat hij beter had kunnen weten.

Om verdere verwarring te voorkomen is in Limburg per direct de jacht op kolganzen stilgelegd, meldt Ruiver. Hoe lang dit zo blijft is niet bekend, maar logischerwijs tot in het voorjaar, wanneer zeker is dat de dwergganzen Limburg weer verlaten hebben.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel