Weetjes: De Capibara

Wie vindt cavia’s niet schattig? Nou, de capibara (Hydrochoerus hydrochaeris) lijkt heel erg op een cavia. Maar dit dier is qua grootte zeker niet met de cavia te vergelijken. De capibara is het grootste en zwaarste knaagdier ter wereld en leeft in Zuid-Amerika.

capibara

De capibara | Foto: gonzalo-carro/flickr

De capibara’s zijn sociale dieren die in groepen leven nabij rivieren en meren, op savannes en in vochtige gebieden in Zuid-Amerika ten oosten van het Andesgebied én rondom de Orinocorivier, de Amazone en Paraná. Ook kunnen ze het noorden van Zuid-Amerika tot hun leefgebied rekenen.

Capibara’s hebben een zwaar vatvormig lichaam en een relatief klein hoofd. Hun vacht is roodachtig van kleur aan de bovenkant langs de rug. De onderkant is eerder gelig. Ze hebben een dunne vacht waardoor ze makkelijk kunnen verbranden in de zon. Om huidverbranding te voorkomen beschermen ze zichzelf door in de modder te rollen. Ze kunnen 130 cm lang worden en 65 kg wegen. In Argentinië en het zuiden van Brazilië kunnen ze zelfs de 80 kg halen. De vrouwtjes wegen gewoonlijk meer dan de mannetjes. Capibara’s hebben geen staart en ze hebben twintig tanden.

Heer van het gras
De naam capibara is afkomstig van de lokale taal Guarani: ‘kapiyva’, wat zoiets betekent als ‘heer van het gras’. De wetenschappelijke benaming hydrochaeris betekent ‘waterzwijn’ in het Grieks. Het is een dier dat graag leeft in een nat gebied met veel gras.

Zwemmen
Wanneer een capibara gevaar ziet, waarschuwt het de rest van de groep met een geluid dat lijkt op geblaf. Vervolgens springen de andere capibara’s met een enorme snelheid het water in. Ze kunnen onderwater zwemmen en tot vijf minuten zonder te ademen in het water blijven. Wanneer het warm is brengen ze de dag door in een gat in de modder of in het water. Slapen doen ze in dichte vegetatie.

Verder is de capibara een natuurlijke prooi van katachtigen zoals de jaguar of de ocelot. Ook worden ze opgegeten door honden, kaaimannen, of anaconda’s.  Daarnaast vormt de mens een dreiging voor de capibara: voor vleesconsumptie wordt op ze gejaagd. Ook wordt de capibara soms als huisdier gehouden.

Bekijk hieronder een kort filmpje met capibara’s in het Amazonegebied, die constant op hun hoede moeten zijn:

Bron: EnciclopediA Animal ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer

Gerelateerde artikelen: