Enkele jaren geleden werd Lucky gevonden in Malawi (Afrika) en opgevangen in Lilongwe Wildlife Center. De baviaan was ernstig gewond door een stalen draad die zijn buikwand had opengereten. Met hulp van David van Gennep van Stichting AAP werd Lucky’s leven gered. Afgelopen januari is hij uitgezet in de natuur en het blijkt heel goed met hem te gaan.

baviaan
Gele baviaan | Foto: Wikimedia Commons

Lucky heeft geluk

David van Gennep van Stichting AAP was in 2007 aanwezig in Lilongwe Wildlife Center in Malawi om drie witkeelmeerkatten te herplaatsen. Tijdens dit bezoek hielp hij gele baviaan Lucky redden, die in een dorpje gevangen werd gehouden. Het dier zat vast aan een ketting met een stalen draad om zijn middel, die in zijn huid sneed. Lucky was er slecht aan toe. De afschuwelijke wond in zijn buik was ontstoken en stonk enorm. Samen met een Britse dierenarts opereerde David de baviaan, die daarna een plaatsje kreeg in een groep gele bavianen die al in het opvangcentrum woonde. Toen David van Gennep een tijdje later weer naar Malawi afreisde om zes groene bavianen te herplaatsen, bleek Lucky een gezonde, volwassen baviaan te zijn geworden.

Vrijheid

Na twee jaar intensieve voorbereiding in het Lilongwe opvangcentrum en reservaat, mocht Lucky begin dit jaar samen met 24 soortgenoten terug naar de wildernis, de apen werden vrijgelaten in een groot natuurpark in het noorden van Malawi. Volgens de laatste berichten gaat het heel goed met hem en gedraagt hij zich als een echte wilde baviaan. Hij vindt zijn eigen voedsel, zoals zaden, bonen, uien, komkommers en insecten, weet soms een ei te verschalken en slaapt hoog in de bomen. Ook gevaar hoort bij het vrije leven: zo schrok de baviaangroep pas enorm van een luipaard en raakte kilometers verspreid. Hierna keerde de rust weer en bleken alle dieren van de groep nog in orde te zijn.

In dit filmpje op de website van Stichting AAP kun je de opvang en vrijlating van Lucky bekijken.

Bron Stichting AAP PiepVandaag.nl Angelique Lagarde