Een bruiloft vieren of het eren van een nabestaande, er zijn veel gelegenheden waarbij mensen massaal ballonnen de lucht in laten gaan. Het ziet er leuk uit en lijkt onschuldig, maar de gevolgen voor dieren zijn verschrikkelijk. Wetenschappers willen dat er een verbod komt op het oplaten van deze rubberen decoratie.

ballonnen
Dode vogel verstrikt in ballon |Foto: Wikimedia Commons

Fiona Maxwell, campagnevoerder van de Australian Marine Conservation Society:

“Ballonnen zijn niet alleen een grote bedreiging voor vogels, maar ook voor diersoorten die onder water leven. Het is nu echt tijd om minder vervuilende manieren te bedenken om dingen te vieren.”

Doctor Jenn Lavers, een biologe aan het Institute of Marine and Antarctis Studies, vertelt dat ze ballonnen, of delen daarvan, vindt in één op de twintig zeedieren die ze onderzoekt. Bij het uitvoeren van een autopsie op een pijlstormvogel kwam ze resten van een paarse ballon tegen in de spiermaag van het dier.

“Het was een prachtig dier van 3 maanden oud. Toen ik het dier na zijn dood opende, sprong de ballon uit hem.”

In de slokdarm van dezelfde vogel vond ze ook nog resten van een witte ballon.

“Als een ballon zich vermengd met maagsappen wordt het een verschrikkelijk spul, bijna zoals kauwgom, en blokkeert het de hele spijsvertering van zo’n diertje.”

Zelfs mensen uit de ballonindustrie zelf vinden dat het tijd is om te stoppen met het oplaten van grote hoeveelheden ballonnen. Maureen Egan, voorzitter van de Balloon Artists and Suppliers Association of Australasia:

“Wat omhoog gaat, moet ook weer naar beneden komen en dat wordt rotzooi. Het is vreselijk om dit soort berichten over vogels te horen.”

Vooral de massa-oplatingen van ballonnen moet gestopt worden. Maar regels wat dat betreft zijn er helaas haast niet. New South Wales is de enige staat die een limiet heeft gesteld aan het aantal ballonnen dat in één keer mag opgelaten worden: 19. Helaas wordt die regel volgens Egan niet goed nageleefd.

“Je kunt er niet voor zorgen dat iemand een ballon de lucht in laat gaan. Maar je kunt er wel voor zorgen dat mensen beter geïnformeerd zijn over de schadelijke effecten ervan.”

Leden van haar vereniging zijn bezig met het ontwikkelen van een campagne die ervoor pleit dat ballonnen na gebruik lek geprikt worden en daarna weggegooid.

Deze film van Chris Jordan toont duidelijk de vreselijke gevolgen van afval aan:

Wil je meer lezen over de gevolgen van ballonoplatingen? Kijk dan op de website van ‘Die ballon gaat niet op

Bron ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen