Samen gingen ze naar het Griekse Samos met maar één doel: zoveel mogelijke katten binnen een week steriliseren en castreren. Dierenarts Esther Korteweg en Saskia Oskam, fractiemedewerker Partij voor de Dieren Utrecht, zamelden vóór hun reis via Facebook, mede dankzij vrienden en familie, 2.300 euro in voor medicijnen, operatiemateriaal en andere benodigdheden voor Stichting Kattenhulp Griekenland. Uiteraard werkten Esther en Saskia vrijwillig en hun reis en verblijf betaalden ze zelf. Tijdens het werk met de katten op Samos assisteerde Saskia Esther waar nodig, samen met de Nederlandse Joke en de Zwitserse Manuela, die op Samos wonen.

Samos
Zwerfkatten op Samos | ©Stichting Kattenhulp Griekenland

Saskia en Esther vinden het erg belangrijk om iets te kunnen betekenen voor de katten van Samos. Zwerfdieren hebben het niet makkelijk in Griekenland, waar ze regelmatig het slachtoffer worden van dierenmishandeling, zoals vergiftiging en aanrijding. Tijdens hun verblijf op Samos kwam een Zwitserse vrouw naar de opvang met een aangereden katje met een gebroken onderkaak en gebroken pootje. Degene die de kat had aangereden was gewoon doorgereden, net als de mensen die het zagen gebeuren. Ze lieten het katje liggen in het midden van de weg. Gelukkig stopte de Zwitserse vrouw wél en nam ze het diertje mee.

PiepVandaag.nl wilde meer weten over de situatie van de zwerfkatten in Griekenland en stelde daarom een aantal vragen aan Saskia Oskam en Iris Korfer, oprichter van Stichting Kattenhulp Griekenland.

Samos
Esther met enkele zwerfkatten | ©Saskia Oskam

Waarom zijn jullie naar Samos afgereisd om katten te steriliseren?
Saskia zegt dat ze al heel lang wilde helpen op een kattenproject, om echt eens ‘hands on’ katten te helpen in het buitenland. Esther heeft al diverse sterilisatieprojecten gedaan, onder meer in India en Thailand. Saskia was bestuurslid van Stichting WereldAsielen en zag dat in Griekenlandveel problemen zijn met zwerfkatten. Om echt een verschil te maken is het nodig om katten te steriliseren, om ervoor te zorgen dat niet nog meer katten een ellendig leven op straat krijgen.

“Daarnaast wilden we katten helpen die medische hulp nodig hebben. Er is een tekort aan dierenartsen op Samos en daarom was onze hulp hard nodig. Esther had al eerder contact gehad met Stichting Kattenhulp Griekenland en zo zijn we op deze organisatie gekomen.”

Wat zijn de lokale omstandigheden waarin de dieren moeten leven?
Volgens Saskia hebben de katten een zwaar leven waarin ze moeten uitkijken voor aanrijdingen, vergiftigingen en andere vormen van dierenmishandeling. Zo werd een van de katten die nu in de opvang leven aan zijn voor- en achterpoten aan elkaar vastgebonden op het strand gelegd, zodat hij, als de vloed zou komen, zou verdrinken.

“We hebben niet alle verhalen gehoord, maar wel een aantal. Een aantal Zwitserse, Nederlandse, Belgische en Britse, en ook een paar Griekse mensen leggen op diverse plekken voer neer voor de katten (bij restaurants bijvoorbeeld, maar ook buiten hun eigen huis) en houden de gezondheid van de dieren in de gaten. Toen wij er waren werden diverse katers en poezen gebracht voor sterilisaties en castraties, door deze mensen. Een aantal mensen is echt heel betrokken bij deze dieren, maar heel veel ook niet helaas…”

Hoe denkt de lokale bevolking over zwerfdieren?
Gezien de verhalen die Saskia hoorde zitten veel inwoners van Samos niet te wachten op zwerfdieren, maar ook niet op kittens en pups van hun eigen huisdieren. Stichting Kattenhulp Griekenland helpt katten en daarnaast is er ook nog een hondenopvang, gerund door een andere organisatie, op het eiland. Veel kittens en pups worden als ze net geboren zijn in vuilnisbakken gedumpt of op andere manieren gedood of voor dood achtergelaten.

Samos
Esther steriliseert een kat | ©Saskia Oskam

Iris vertelde ons meer hierover:

“Veel mensen van de lokale bevolking zien zwerfdieren vooral als overlast. Dit geldt wel vooral voor de oudere generatie. Zij zijn hiermee opgegroeid en het is lastig hen te veranderen. Toch zijn er ook op Samos veel Grieken die katten een warm hart toedragen, er zijn best veel Grieken die zwerfkatten voeren. We zien de betrokkenheid in de afgelopen jaren gelukkig ook toenemen. Wanneer we sterilisatieacties hebben, krijgen we tegenwoordig veel positieve reacties.

Het naar de dierenarts gaan met zieke of gewonde dieren komt nog niet veel voor, zeker niet als het zwerfdieren zijn. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Maar is dat in Nederland niet hetzelfde? Degenen die dumpen in de vuilnisbakken, vergiftigen enz zijn vooral de ouderen zoals gezegd. En dit gebeurt nog veel en veel teveel. Vooral in de lente- en zomerperiode komt aan de stroomkatten die wij binnenkrijgen geen einde, terwijl de opnamecapaciteiten en de helpende handen wel ernstig beperkt zijn. Maar hoe kunnen wij weigeren? We hebben gelukkig ook wel een aantal Griekse vrijwilligers, maar het merendeel van de mensen die ons helpen, komt niet van Samos. Helaas krijgen we geen steun vanuit de autoriteiten, we zijn volledig afhankelijk van donaties.”

Hoe staat de lokale bevolking tegenover jullie werk in Samos?
Iris:

“In mijn vorige antwoord heb ik dit al deels toegelicht. Ik kan nog toevoegen dat de lokale bevolking ons steeds beter weet te vinden wanneer er sprake is van zieke of gewonde dieren, gedumpte weeskittens enz. Dan zijn ze vaak wel heel blij en dankbaar. Het doel is uiteindelijk dat zij het ook meer op zich zullen gaan nemen, om zelf dieren in nood te helpen. Positief is natuurlijk wel dat men steeds vaker de moeite neemt om contact met ons op te nemen, voor een kat of kitten die hulp nodig heeft.”

Wat moet er gedaan worden om de zwerfkatten op Samos te helpen?
Voor Saskia is het allerbelangrijkste: voorlichting en begrip creëren bij de Griekse bevolking over/voor zwerfdieren én daarnaast sterilisatie- en castratieacties. Dit voorkomt veel leed bij kittens en moederpoezen (en ook katers natuurlijk, die ook met honger rondlopen op het eiland en kans hebben om te worden aangereden of vergiftigd). Als er meer begrip komt worden zwerfkatten hopelijk niet meer op gruwelijke manieren gedumpt en gedood en kunnen mens en dier vreedzaam samenleven. Iris voegt toe:

“Het zou ook zo mooi zijn als steeds meer mensen de handen uit de mouwen steken om de dieren en onze opvang te helpen, ook op Samos zelf!”

Kunnen we vanuit Nederland iets doen? Zo ja, wat?
Volgens Saskia zijn er allereerst veel donaties nodig voor de voeding, huisvesting en medische verzorging van de katten in de opvang. Daarnaast zijn er een paar keer per jaar sterilisatierondes en daar zijn medicijnen en operatiematerialen voor nodig. Doneren kan via www.kattenhulpgriekenland.nl. Ook zoekt Stichting Kattenhulp Griekenland chauffeurs, gastgezinnen en andere hulp in natura (www.kattenhulpgriekenland.com/help-mee.html). En als je op vakantie gaat naar Griekenland, bezoek dan een lokale dierenopvang en breng er wat voer en andere benodigdheden (je kunt van tevoren contact met ze zoeken om te vragen wat ze nodig hebben). En spreek mensen (vriendelijk) erop aan als je ziet dat ze een negatieve houding hebben richting zwerfdieren.

Samos
Saskia en een aangereden katje | ©Saskia Oskam

Is er nog iets wat jullie kwijt willen?
Saskia Oskam legt uit dat de opvang door een klein aantal mensen wordt gerund dat heel veel werk verzet:

“Mike, Eve en Joke helpen de katten elke dag, allemaal op vrijwillige basis. Zij krijgen regelmatig hulp van een aantal andere vrijwilligers, zoals Manuela uit Zwitserland. Het lijkt me heel zwaar werk, met al die ellende die ze elke dag tegenkomen: kittens van een dag oud die uit een vuilnisbak gered zijn en om de paar uur met de fles gevoerd moeten worden, zieke dieren, dieren met oormijt en vlooien, zwangere dieren die hun kittens verliezen omdat ze zelf nog te klein zijn, de wreedheden die mensen met de dieren uithalen. Dus Esther en ik hebben veel respect voor deze mensen, die hun leven helemaal in het teken stellen van de katten in en buiten de opvang. En ook voor Iris Korfernatuurlijk, die Stichting Kattenhulp Griekenland heeft opgericht en veel werk verzet om geld en spullen in te zamelen voor de katten op Samos, vrijwilligers inschakelt, sterilisatieacties opzet en daarvoor dierenartsen en dierenartsassistenten zoekt die als vrijwilliger kunnen helpen, etc. Esther en ik zijn blij dat we daar een steentje aan hebben kunnen bijdragen. We hebben nog wat geld over en dat gaan we besteden aan nog meer medicijnen, worm- en vlooienmiddelen en aan instrumenten om gebitten en oren (oormijt) van katten te behandelen. Er zijn ook heel hard kooien nodig, waar gesteriliseerde poezen en zieke dieren tijdelijk in kunnen verblijven om te herstellen en/of behandeld te worden. Helaas kunnen wij deze niet aanschaffen van het ingezamelde geld. Dus als mensen hier een donatie voor willen doen, heel graag natuurlijk!”

Voor meer informatie over Stichting Kattenhulp Griekenland kijk je op de website.

©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer