Een bijenvolk draait om zijn koningin; de trouw van deze nijvere diertjes heeft in Wales tot een spectaculaire achtervolging geleid. Toen hun koningin in een auto terecht was gekomen, volgde de zwerm van 20.000 bijen het voertuig.

koningin
20.000 bijen achtervolgen hun koningin | Foto: screenshot video

Na een bezoek aan een natuurgebied parkeerde Carol Howarth haar auto in Haverfordwest. Terwijl ze boodschappen deed trok haar auto veel aandacht door een bijzonder schouwspel. Een bijenkoningin was blijkbaar aangetrokken door de auto en per ongeluk hierin verzeild geraakt. Haar volk kon niet achterblijven en zo kwam het dat een zwerm van zo’n 20.000 bijen aan de auto geplakt zat.

ParkwachterTom Moses zag de penibele situatie waarin de bijen verkeerden en was bang dat er iets mis zou gaan. Daarom schakelde hij de hulp van een aantal imkers in. Moses:

“Het was spectaculair. Ik reed door het dorp toen ik een grote, bruine vlek zag. Veel mensen waren onder de indruk, auto’s reden langzaam voorbij en mensen namen foto’s. Ik maakte me een beetje zorgen. De auto stond midden in het dorp voor de pub, iemand zou iets stoms kunnen doen en zichzelf of de bijen verwonden.”

De opgetrommelde imkers wisten de bijen te kalmeren, en tijdelijk in een kartonnen doos te stoppen. Maar de situatie bleek nog niet opgelost: de bijenzwerm volgde Carol naar huis, waar ze ze een dag later weer op haar auto ontdekte. Daarop nam ze weer contact op met de imkers.

Imker Roger Burns:

“We denken dat de koningin aangetrokken was door iets in de auto, misschien iets zoets, en via een opening naar binnen is gegaan. De bijenzwerm achtervolgde haar en bleef rondom de kofferbak hangen.”

Gelukkig eindigde de voor de bijen stressvolle situatie goed: zwerm en koningin werden veilig herenigd.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde