In een brief van 23 januari 2014, ondertekend door meer dan 200 Europese dierenwelzijnsorganisaties, eist een internationaal team van juristen en experts in hondenpopulatiemanagement onmiddellijk ingrijpen van de Europese Commissie in de wrede behandeling van zwerfhonden in Roemenië.

juristen
Foto: Vier Voeters

Europese belastingbetalers dragen onbewust bij aan de massale afslachting van zwerfhonden in Roemenië. Roemenië ontvangt jaarlijks miljoenen Euro’s EU subsidie voor het bestrijden van Rabiës (hondsdolheid). Voorwaarde is, dat Roemenië zijn zwerfhondenpopulatie moet verminderen door het gebruik van humane en effectieve methoden. Roemenië heeft besloten dat te doen door honderdduizenden honden te vangen en op afschuwelijke wijze te doden. De Roemeense overheid handelt hiermee in strijd met EU regels.

Europees woordvoerder van het team, dat de brief heeft opgesteld, Robert Smith:

“Doden is een dure en zinloze methode, omdat de verwijderde honden snel vervangen worden door nieuwe vruchtbare honden. Zolang de Commissie dit verkapte dodingsprogramma tolereert als een manier om de zwerfhondenpopulatie te verminderen, zullen de pogingen van de Roemeense regering blijven falen tegen enorme kosten voor de belastingbetaler. Dit beleid zal voor veel leed bij zowel inwoners als hun honden blijven zorgen”.

Dierenwelzijnsorganisaties krijgen al jaren nul op het rekest van de Europese Commissie, omdat de Commissie van mening is geen juridische bevoegdheid te hebben om in te grijpen.

De brief laat echter duidelijk zien, dat de Europese Commissie die juridische bevoegdheid wél heeft. Onafhankelijk juridisch onderzoek toont aan, dat er reeds een solide juridische basis bestaat onder Artikel 13 (Dierenwelzijn) en Artikel 168 (Volksgezondheid) in het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. Andere relevante EU wetgeving is onder andere te vinden in Beschikking 2009/470/EG van de Raad en Beschikking 2008/341/EG van de Commissie omtrent de criteria voor financiële hulp aan lidstaten.

De Commissie moet nu ingrijpen om verder lijden te voorkomen. De EU Commissie moet er bij de Roemeense regering op aandringen lange termijn maatregelen te nemen om de hondenpopulatie op humane wijze onder controle te krijgen overeenkomstig een internationaal bewezen succesvolle methode waarbij honden gecastreerd, gevaccineerd en weer terug op de vindplaats gebracht worden.

De brief is te lezen op de website van European Communications Team, ook is meer informatie te vinden wat jij kunt doen.

De petitie is hier te tekenen.

Persbericht Foundation for the Protection of Community Dogs