Op dit moment zijn schapen in de wei vaak heel zwaar. Ze hebben nu een dikke vacht, door regen kan die vacht van de dieren nog extra zwaar zijn. Daarbij kunnen de vrouwtjes drachtig zijn. Gevolg is dat wanneer de dieren op hun rug liggen, ze soms niet meer zelf overeind kunnen komen en dat is heel gevaarlijk voor een schaap.

Schaap - omgevallen schapen
Foto: Pixabay

Het is daarom belangrijk, juist in deze tijd van het jaar, goed op te letten op schapen in de wei. Zie je een schaap dat is omgevallen, help het dan weer overeind. Als een schaap te lang op zijn rug ligt drukken de ingewanden op de longen van het dier. Ademhalen wordt daardoor steeds moeilijker en uiteindelijk kan het dier zelfs stikken. Maar er is nog een kanttekening. Als je een schaap te snel omdraait kan dat ook weer gevaarlijk zijn. De kans op een maagkanteling is dan groot en het dier kan dan alsnog komen te overlijden.

Dus wat moet je doen als je een schaap op zijn of haar rug ziet liggen:

  • Help het schaap via de kont omhoog en laat het eerst als het ware even zitten terwijl je het dier vasthoudt. De achterpoten moeten hierbij eerst de grond raken;
  • Pak het dier in de oksels en laat het zitten. Trek daarbij niet te hard aan de wol want dat kan bloeduitstortingen tot gevolg hebben. Door het schaap even te laten zitten krijgen de spieren weer zuurstof en komen de organen weer op de plek;
  • Mocht het dier niet meewerken help het dan in fasen;
  • Probeer na een paar minuten of het schaap vanuit de zittende positie wil gaan staan. Het is mogelijk dat het slingerend wegloopt, let dan op dat het niet zich niet ergens aan kan verwonden of in een sloot terechtkomt. Op het moment dat het schaap weer gaat grazen lijkt alles in orde.

Overigens kun je aan de hoeveelheid drollen die er bij een schaap liggen zien hoe lang het dier er al ligt. Een schaap poept als ze op haar rug ligt namelijk gewoon door. Plassen is echter lastiger. Wanneer het schaap meteen plast als ze rechtop zit, is de kans groot dat ze er al een tijd lag. Mocht het niet lukken het schaap overeind te helpen schroom da niet om meldnummer ‘Red een dier’ op 144 of de dichtstbijzijnde dierenambulance te bellen.

Verwenteld schaap teugrollen

Bron: Dierenbescherming.nl ©PiepVandaag.nl