Autoriteiten in Senegal hebben het internationaal gezochte stropersschip Kunlun aangehouden. Kunlun heeft zich naar alle waarschijnlijkheid valselijk laten registreren als een schip dat onder de vlag van Indonesië vaart. Vanwege deze overtreding en een valse certificering hebben de autoriteiten het schip kunnen aanhouden.

Kunlun
De Kunlun manoeuvreert gevaarlijk langszij bij Sea Shepherd’s schip, de Sam Simon| Foto: Sea Shepherd – Giacomo Giorgi

De Kunlun is het op één na laatste schip van wat Sea Shepherd noemt de ‘Bandit 6‘, de zes (resterende) stropersschepen die erom bekend staan illegaal in de wateren van Antarctica naar Antarctische en Patagonische zeebaars te vissen. Er is nu nog maar één schip over en dat is de Viking.

Naast het opleggen van de boete voor het plegen van valsheid in geschrifte voor het niet juist opgeven van de vissoort waren de autoriteiten in Thailand niet gemachtigd om de lading vis in beslag te nemen. Bij het douanekantoor had het schip alle formaliteiten al doorlopen. Wel liep er nog een onderzoek naar problemen rondom de registratie.

Vorig jaar maart wist de Kunlun nog te ontsnappen aan de Thaise autoriteiten op het eiland Phuket. Het schip had toen 182 ton Patagonische zeebaars aan boord en wilde deze vis verkopen voor een veel duurdere vis. De autoriteiten in Phuket lieten het schip bijtanken om de tonnen vis bevroren te houden. Tijdens het bijtanken wist de bemanning van de Kunlun met het schip te ontsnappen.

“Het vinden van een schip als de Kunlun na haar ontsnapping was als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Zelfs met moderne satelitiet technologie en het delen van informatie blijven er voor dat soort schepen nog genoeg mogelijkheden over om van de radar te verdwijnen”, aldus Kapitein Siddharth Chakravarty van het Sea Shepherd schip Steve Irwin.

Na de ontsnapping was men bang dat het schip zijn lading alsnog illegaal zou dumpen en terug zou gaan naar Antarctica om opnieuw te gaan vissen. De Kunlun ging echter niet terug naar de Antartische Oceaan nadat het vorig jaar door Sea Shepherd schip Sam Simon achterna werd gejaagd. De bemanning van de Kunlun koos uiteindelijk voor Senegal als eindbestemming.

“In voorgaande jaren veranderde stropersschepen simpelweg hun naam en de vlag waaronder ze vaarden om uit handen te blijven van de autoriteiten. Het feit dat de Kunlun, die februari 2015 nog door mijn schip is achterna gezeten, niet in staat is om zijn illegale visactiviteiten door te zetten geeft ontzettend veel voldoening.”

Na het succes van Operation Icefish is Sea Shepherd Operation Icefish 2015-16 gestart om de illegale visserij op Patagonische en Antarctische zeebaars in de Antarctische Oceaan te stoppen.

De bemanning van Sea Shepherd zal innovatieve ‘direct action’-technieken gebruiken om de mazen in de wet waar de stroperijschepen gebruik van maken op te vullen. Kapitein Siddharth Chakravarty:

“De illegale uitbuiters van de Zuidelijke Oceaan zijn aanwezig met een taaiheid die alleen kan worden aangepakt met de vasthoudendheid van Sea Shepherd. De oceanen zijn in gevaar en onze acties blijven de enige proactieve en wet-handhavende aanwezigheid om illegaliteit aan te pakken. Wij zijn van plan om deze verantwoordelijkheid met moed en vastberadenheid te omarmen en opnieuw de meest beruchte stropers op deze planeet te lokaliseren en te stoppen.”

De focus van de operatie lag op de schepen Kunlun en Viking. Met het aanhouden van de Kunlun door de autoriteiten in Senegal is een belangrijke stap gezet in het bevrijden Antartische Oceaan van (tand)visstropers.

Bron: Phuket Gazette ©PiepVandaag.nl Lianne Raat