Zwaargewonde dieren zijn in strijd met de Europese regelgeving op het gebied van welzijn behandeld. Tot deze conclusie komt dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals na het zien van de beelden van het ongeval op de ring van Kortrijk, België.

Gekantelde vrachtwagen - ernstige overtredingen
Gekantelde vrachtwagen, Kortrijk

Tijdens het ongeval dat vorige week plaatsvond, kantelde een veetransportwagen met aan boord 200 varkens na een scherpe bocht. Tientallen dieren kwamen om het leven. Veel dieren die het ongeval overleefden, raakten gewond.

Slaan
Op de beelden is te zien hoe een varken dat duidelijk gewond is aan haar poten, aan haar oren wordt gesleept. Het dier schreeuwt het uit van de pijn. Ook proberen medewerkers van het slachthuis met een stok om dieren die vastliggen te bewegen om op te staan. Dit is in strijd met de wetgeving het gebied van dierenwelzijn tijdens transport.

Dierenarts
Dieren die gewond zijn of niet pijnloos op eigen kracht kunnen lopen, mogen niet verder worden vervoerd of gedreven. Deze dieren hebben ofwel recht op geneeskundige hulp van een dierenarts, ofwel moeten uit hun lijden worden verlost daar waar zij liggen. De aanwezige dierenarts heeft nagelaten de dieren te helpen, waardoor het lijden van gewonde dieren werd verlengd. Eyes on Animals verbaast zich eveneens over het hardhandige optreden van het personeel van het slachthuis. Ook zij moeten zich immers aan de dierenwelzijnswetten houden, waarin het slaan en mishandelen van gewonde dieren wordt verboden.

Lesley Moffat, directeur Eyes on Animals:

“Wij roepen de Belgische autoriteiten op erop toe te zien dat de Europese regelgeving voor dierenwelzijn tijdens transport wordt nageleefd, ook bij ongelukken. Het is onacceptabel dat het lijden van deze intelligente dieren onnodig is verlengd.  Juist deze gewonde dieren hadden uit hun lijden verlost moeten worden, niet gesleept of geslagen. “

Ongevallen met veetransporten komen vaker voor. Vorig jaar verongelukte in Duitsland eveneens een vrachtwagen met varkens. De dienstdoende veearts besloot toen om niet alleen de gewonde, maar alle dieren te euthanaseren. De dieren waren dusdanig getraumatiseerd dat vervolgtransport naar het slachthuis volgens de dierenarts onnodig veel dierenleed zou veroorzaken.

Over Eyes on Animals
Eyes on Animals is een onafhankelijke organisatie die zich sterk maakt voor het welzijn van landbouwdieren. Onze inspecteurs bezoeken boerderijen, veemarkten en slachthuizen en volgen veetransporten. Eyes on Animals wil samen met de landbouwindustrie werken aan het verbeteren van het welzijn van landbouwdieren door het uitvoeren van inspecties en doen van aanbevelingen. Ook geeft de organisatie voorlichting en geeft zij trainingen aan politie en veetransporteurs.

Persbericht Eyes on Animals