In Amerika is een rel ontstaan over het afgeven van een jachtvergunning voor het afschieten van een zwarte neushoorn in Namibië. Op de vergunning kon worden geboden tijdens een veiling die nota bene bedoeld was om geld in te zamelen voor het behoud van beschermde diersoorten. De organisator van de veiling, de Dallas Safari Club doneert de gehele opbrengst namelijk aan de regering in Namibië. Het geld zou worden gebruikt om de strijd aan te gaan tegen stroperij.

zwarte neushoorn
Zwarte neushoorn | Foto: 25kim via Compfight cc

De veiling heeft 265.000 euro opgeleverd. Dierenbeschermers hebben woedend gereageerd maar daar trekken de initiatiefnemers zich niets van aan. Volgens de directeur van de Dallas-groep, Ben Carter,blijft de veiling een geweldig initiatief. Het ter dood veroordeelde dier is oud en onvruchtbaar en zou toch al ‘geruimd’ moeten worden omdat hij agressief zou zijn en een bedreiging voor andere wilde dieren zou vormen. Wie de vergunning heeft gekregen is niet bekend gemaakt.

De zwarte neushoorn wordt ernstig in haar voortbestaan bedreigd. Er leven nog maar zo’n 4.000 dieren in het wild. Ter vergelijking in 1960 telde de populatie zwarte neushoorns nog zo’n 70.000 dieren. In Namibië leven nog zo’n 1.800 dieren en hoe onvoorstelbaar ook, ieder jaar geeft dit land vergunning om vijf neushoorns dood te schieten. Het is nu voor het eerst dat een vergunning buiten Afrika is verkocht.

Bronnen: HLN.be & NOS.nl ©PiepVandaag.nl