De kraamkolonie meervleermuizen Waddinxveen is ook dit jaar via de webcam weer live te volgen. De groep van 250 vleermuizen huist in de spouwmuur van een bedrijfspand. Zonder dat men iets van de vleermuizen merkt, wordt overdag gewoon in het pand gewerkt.

grote rosse vleermuis
Foto: Wikimedia Commons

Er zijn op dit moment jonge vleermuizen aanwezig in de Coenekoopkolonie. Zij zijn geboren in mei en begin juni, echter zijn enkele van deze beestjes al ruim een  jaar geleden verwekt. De vrouwtjes verlaten namelijk al in juli deze kolonie waar ze zijn bevrucht of ze laten zich op hun verblijfplaats voor de winter, 200 tot 300 kilometer verderop, bevruchten. Niemand weet exact hoe lang de dracht van vleermuizen is. Vrouwtjes hebben namelijk een speciale klier waarin zij het zaad opslaan, zodra het einde van hun winterslaap nadert kunnen zij dan zichzelf bevruchten. Het blijft een raadsel hoe vleermuismoeders deze datum nauwkeurig weten te plannen, het is een van de wonderen uit de natuur. Boswachter John Pietersen:

‘Het is een prachtig gezicht als een moeder met jong onder haar vleugel op de camera voorbij komt kruipen.’

Meervleermuizen krijgen gemiddeld 1 jong. Dit is bij het in- en uitvliegen van de kolonie makkelijker, ook kan bij verstoring het jong zich vastklampen aan de moeder waardoor er meer kans is dat ze beiden in veiligheid komen.

Uitzending van de ‘batcam’ is hier te vinden.

Bron ©PiepVandaag.nl Gijsbert van Gils


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.