De weersvoorspellingen voor dit weekend zijn niet geweldig. Maar ondanks de regen is er nog genoeg te beleven in Nederland. De PiepVandaag Weekendtip van deze week is de foto-expositie Nomaden van de oceaan in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.

Souther Royal Albatross
Southern Royal Albatross (foto: Wikimedia Commons)

Nomaden van de oceaan toont foto’s van albatrossen en stormvogels van het zuidelijk halfrond. Zo’n 70% van de aarde wordt bedekt door oceanen. Maar slechts weinig vogelsoorten zijn aangepast aan een leven op open zee. De 22 soorten albatrossen en ruim 100 soorten stormvogels die onze planeet telt zijn uitstekend aangepast aan een leven op zee en vormen de groep van buissnaveligen. Zij staan centraal in deze foto-expositie.

De foto’s zijn gemaakt door fotograaf Lex van Groningen. Sinds 2006 vaart hij jaarlijks als (natuur)gids naar Antarctica en subantarctische eilanden, waar hij deze zeevogels ontmoet, op zee of in hun kolonie. Daarnaast werkt hij als fotograaf onder de naam Lexsample. Zijn foto’s gebruikt hij om aandacht te vragen voor de bescherming van deze prachtige vogels.

De expositie toont verschillende momenten in het leven van albatrossen en stormvogels. Dat leven speelt zich doorgaans af op zee, waar ze vliegen, eten en rusten. Alleen om te broeden keren ze af en toe terug naar het eiland waar ze zelf geboren zijn, om daar hun partner van het vorige broedseizoen weer te ontmoeten. Het zijn met recht… nomaden van de oceaan.

De tentoonstelling Nomaden van de oceaan is te zien in de Haverhorst Vestibule van het Natuurhistorisch Museum en duurt t/m 19 augustus 2012.

Heeft u nog een leuke weekendtip voor de lezers van PiepVandaag? Mail ons!

Bron ©PiepVandaag.nl