Update: 

Op maandag 9 april a.s., tweede paasdag, komen in het tv-programma Koffietijd adoptanten een dertigtal van de slacht geredde legbatterijkippen ophalen. De adoptanten hebben gereageerd op een eerdere oproep in Koffietijd om met Pasen legkippen een beter leven te geven. De actie is een samenwerking van dierenbelangenorganisaties Red een legkip en PiepVandaag. De speciale paasuitzending van Kofftietijd wordt live uitgezonden op RTL4 van 10:00 – 11:00 ’s ochtends.

Daarin zal te zien zijn hoe presentatrice Loretta Schrijver samen met Karen Soeters (PiepVandaag) en Sandra van de Werd (Red een Legkip) de geredde legkippen overhandigen aan de adoptanten. Ook zal de 500ste  legbatterijkip, die in de korte tijd dat het initiatief Red een Legkip van start (september) is gegaan gered is, in Koffietijd aan een adoptant overhandigd worden.

In Nederland alleen al leven zo’n  44,5 miljoen legkippen, denk daar maar eens rustig over na… 44,5 miljoen! Die kippen leggen samen 10,6 miljard eieren per jaar. Zij maken deel uit van een enorme industrie die allesbehalve diervriendelijk is. Zo wordt elke seconde voor de productie van leghennen een eendagskuiken vergast of vermalen. 

De legkippen zelf leven onder erbarmelijke omstandigheden, zitten op elkaar gepakt in veel te kleine kooien of massaal opgesloten in grote schuren. Ze kunnen nooit buiten scharrelen of een zonnebad nemen. Omdat ze zich niet kunnen gedragen als kip en zich niet kunnen terugtrekken voor elkaar als dat nodig is, pikken ze zichzelf en elkaar kaal.

Voor de kippenindustrie hebben ze maar één functie… Produceren, als een machine.

Na 14 maanden van ‘productie’ wordt de kip minder lucratief, aangezien ze minder eieren gaat leggen en is dus direct veel minder interessant voor de mensen die zo efficiënt mogelijk aan hun centjes willen komen. Het resultaat: een enkeltje slachthuis. Triest… Het diertje heeft zich nooit mogen gedragen als kip en verdwijnt nu zonder pardon in de soep.

Red een legkip

Nog steeds kippen in kooien

Veel mensen denken dat er door het verbod op de legbatterij geen kippen meer in kooien zitten. Helaas is dit niet waar… Onlangs is door de regering besloten dat het verbod op de verrijkte kooi pas in gaat in 2021 in plaats van, zoals binnen Europa is vastgesteld, in 2017. Het gaat om 30 bedrijven die in totaal 1,7 miljoen legkippen in deze kooien houden. Deze dieren hebben maar een heel klein beetje meer ruimte dan in de voormalige legbatterij. Ook zijn er nog zo’n 50 legbatterijen die ondanks het verbod nog niet gestopt zijn. De meeste van hen mogen tot juli doorgaan.

Red een Legkip

www.redeenlegkip.nl trekt zich het lot van deze dieren aan en probeert zoveel mogelijk van hen door middel van adoptie te redden van de slacht. “Druppel op een gloeiende plaat…” Dat zul je misschien denken… Wellicht niet onterecht ook, maar aan de andere kant, dat handjevol kippen wat geadopteerd wordt en wat je helemaal ziet opbloeien omdat ze eindelijk de kans krijgt echt kip te zijn, is dat al niet wat waard? Ten tweede is het een niet prachtige manier om een duidelijk signaal af te geven? Zijn we niet klaar met een industrie die over de rug van dieren met geen enkele consideratie voor hun welzijn opereert? Het is barbaars en achterhaald, het kan en het moet beter!

Dat vindt PiepVandaag nu ook… Daarom heeft Karen afgelopen week, ze schreef er al over op haar blog, samen met de vrijwilligers van Red een Legkip 150 kippen opgehaald, die zijn vrijgekocht uit een legbatterij. Overigens voor dezelfde prijs als het slachthuis zou betalen.

Hoe dat ging is te zien in onderstaand filmpje.

PiepVandaag op de bres voor Red een Legkip from PiepVandaag on Vimeo.

Filmpje en foto’s zijn gemaakt door Thomas Schlijper (schlijper.nl)

Adoptie

PiepVandaag is dan ook vanaf heden op zoek naar mensen die deze kippen een nieuw thuis willen geven. Aanstaande donderdag is Karen met Sandra van Red een Legkip te gast bij Koffietijd om over deze actie te vertellen, mis dat ook vooral niet!

Mocht je deze actie een warm hart toedragen en plaats hebben, lees dan hier de voorwaarden… Deze dames hebben het zwaar genoeg gehad, dus er worden wel wat eisen gesteld om hun welzijn te waarborgen. Per vrijgekochte legkip betaal je €7,50, van dit geld wordt onder andere de vrijkoop, het vervoer en verzorgingskosten van ook de andere kippen gefinancierd.

Voldoe je aan de voorwaarden, vul dan hier het aanmeldformulier in.

Tijdelijke opvangplekken gezocht

Red een Legkip is tevens op zoek naar tijdelijke opvangplekken. Hoe meer plekken er zijn waar kippen tot rust kunnen komen en medische verzorging kunnen krijgen, hoe beter. Heb jij die ruimte en tijd, neem dan vooral contact op.

Geen adoptiemogelijkheden of opvangmogelijkheden, maar wel op een andere manier willen helpen? Kijk hier.