Alcee Hastings, congreslid van Florida’s 20th district in de Verenigde Staten, heeft de Customs and Border Protection (Douane en Grens Bescherming) gevraagd om actie te ondernemen om ervoor te zorgen dat er geen handschoenen gemaakt van hondenleer worden geïmporteerd in de Verenigde Staten. Hastings deed deze oproep nadat hij de door PETA in november 2014 gemaakte undercoverbeelden uit de Chinese hondenleerhandel had gezien.

Hond - importverbod hondenleer
Op PiepVandaag.nl zijn al eerder berichten verschenen (hier en hier) over deze verschrikkelijke industrie en het undercovermateriaal dat door PETA is gemaakt.

Al sinds 2000 is het verboden om honden- en kattenleer te importeren in de Verenigde Staten, maar volgens Hastings is dit echter toch nog steeds mogelijk. Hastings laat in zijn brief aan Customs and Border Protection commissielid Kerlikowske weten:

“Voor kopers is het erg lastig om honden- en kattenleer te onderscheiden van andere leersoorten. Sommige fabrikanten labelen daarom hun leerproducten, zodat duidelijk is van welke dieren de producten afkomstig zijn.”

Na het zien van de beelden uit China zou de douane volgens Hastings willekeurig leer afkomstig uit China moeten testen om te checken van welk dier het afkomstig is.

In zijn brief aan Kerlikowske heeft hij verder gevraagd of er iets op congresniveau kan worden gedaan om te voorkomen dat Amerikaanse consumenten handschoenen, riemen of andere producten van hondenleer kopen. Hij vraagt ook wat de Customs and Border Protection met haar brede scala aan onderzoeksinstrumenten er aan doet om het importverbod op hondenleer te handhaven.

Volgens Danielle Katz, campagnecoördinator bij PETA, beschikt de Customs and Border Protection waarschijnlijk wel over de technologie om DNA-testen uit te voeren op leerproducten, maar blijft het moeilijk om vast te stellen van welk diersoort het leer afkomstig is. Om die reden roept PETA consumenten dan ook op om geen leer te kopen.

Naast de undercoverbeelden die zij in China heeft gemaakt is PETA een nieuw onderzoek gestart naar de leerindustrie in Bangladesh. Koeien worden vastgebonden op vrachtwagentjes en getransporteerd van India naar Bangladesh om daar als schoenen, riemen of handschoenen te eindigen. Het maakt dus niet uit waar het leer wordt geproduceerd en van welk dier het afkomstig is, zowel in China als in Bangladesh worden de dieren mishandeld om te eindigen in de winkelschappen als goedkoop leerproduct.

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat