Wij mensen zijn gek op lijstjes en op goede voornemens. Dus speciaal voor alle katteneigenaren, drie goede voornemens voor een katvriendelijk nieuw jaar.

Kat spelen - goede voornemens
Foto: Ron Baltus
  • Op tijd naar de dierenarts

Veranderingen in het gedrag van je kat zijn vaak een aanwijzing dat hij zich niet lekker voelt of pijn heeft. Als een vriendelijke kat bij aanrakingen plots gaat blazen, is het duidelijk dat er medisch iets mis is. Maar in veel gevallen zijn de gedragsveranderingen subtieler en worden ze over het hoofd gezien. Het valt lang niet iedere eigenaar op dat een kat meer slaapt, minder speelt, of niet meer op favoriete plekken springt. Soms zijn de gedragsveranderingen wel duidelijk, zoals een kat die buiten de bak plast of zich kaal likt, maar staan verkeerde interpretaties als  ‘het is stress’ een bezoek aan de dierenarts in de weg.  Ik hoor regelmatig van dierenartsen dat ze katten pas in een vergevorderd stadium van een ziekte op de behandeltafel zien. Wacht dus niet te lang als je kat ander gedrag laat zien en laat een medische oorzaak door de dierenarts uitsluiten.

  • Meer spelen

Katten die binnen leven hebben niet de mogelijkheid om te jagen, maar wel heel sterk die behoefte. Om verveling of agressie te voorkomen, is dagelijks spelen dus een aanrader. Samen spelen met een kat kan het beste met hengeltjes waarvan de stok en het touw lang genoeg zijn om de kat buiten het bereik van handen en voeten te houden. Kleine speeltjes ter grootte van een prooi wekken het meeste spel op; bevestig dus kleine objecten aan het touwtje. Vervolgens is het de kunst om het gedrag van de prooi te imiteren en rekening te houden met de jaagtechniek van een kat. Katten zijn ingesteld op beweging en geluid. Beweeg de hengel dus van de kat af en laat de ‘prooi’ langs randen lopen of om een hoekje verdwijnen. Geluiden kunnen gemaakt worden door het speeltje onder een stuk papier of plastic zak te laten bewegen. Katten jagen door hun prooi te besluipen en te bespringen. Geef ze dus de mogelijkheid zich te verbergen door bijvoorbeeld een kussen op de grond te leggen. En zorg er voor dat  de prooi ook af en toe gevangen wordt.

  • Korter aaien

Katten zijn ontzettend aaibaar vanwege hun zachte losse velletje. Maar hoe graag we het ook zouden willen, katten blijken niet zo gecharmeerd van eindeloos fysiek contact. Aan de lichaamstaal van een kat kun je herkennen wanneer het genoeg is. Een eerste aanwijzing is een terugtrekkende beweging van de kop. Als dat te subtiel voor je is, let dan op de oren. Als deze opzij draaien, is er sprake van irritatie. Als dan ook nog de staart gaat zwiepen, loopt de opwinding op en ben je eigenlijk al over de aaidrempel heen. Wil je toch iets terug voor alle gratis brokjes?  Ruil dan de lange aaisessie in voor meerdere korte aaisessies. Katten zien aaien waarschijnlijk als wassen en onderling wassen ze vooral elkaars kop. Dus aai bij voorkeur op de kop tussen de oren tot aan de schouders of aan de zijkanten van de kop of onder de kin, maar niet op de rug, staart of buik.

©PiepVandaag.nl Yvon Sweere, Psycholoog en gedragstherapeut voor katten