Yvon Sweere: Drie goede voornemens voor katteneigenaren

Wij mensen zijn gek op lijstjes en op goede voornemens. Dus speciaal voor alle katteneigenaren, drie goede voornemens voor een katvriendelijk nieuw jaar.

Kat spelen - goede voornemens

Foto: Ron Baltus

 • Op tijd naar de dierenarts

Veranderingen in het gedrag van je kat zijn vaak een aanwijzing dat hij zich niet lekker voelt of pijn heeft. Als een vriendelijke kat bij aanrakingen plots gaat blazen, is het duidelijk dat er medisch iets mis is. Maar in veel gevallen zijn de gedragsveranderingen subtieler en worden ze over het hoofd gezien. Het valt lang niet iedere eigenaar op dat een kat meer slaapt, minder speelt, of niet meer op favoriete plekken springt. Soms zijn de gedragsveranderingen wel duidelijk, zoals een kat die buiten de bak plast of zich kaal likt, maar staan verkeerde interpretaties als  ‘het is stress’ een bezoek aan de dierenarts in de weg.  Ik hoor regelmatig van dierenartsen dat ze katten pas in een vergevorderd stadium van een ziekte op de behandeltafel zien. Wacht dus niet te lang als je kat ander gedrag laat zien en laat een medische oorzaak door de dierenarts uitsluiten.

 • Meer spelen

Katten die binnen leven hebben niet de mogelijkheid om te jagen, maar wel heel sterk die behoefte. Om verveling of agressie te voorkomen, is dagelijks spelen dus een aanrader. Samen spelen met een kat kan het beste met hengeltjes waarvan de stok en het touw lang genoeg zijn om de kat buiten het bereik van handen en voeten te houden. Kleine speeltjes ter grootte van een prooi wekken het meeste spel op; bevestig dus kleine objecten aan het touwtje. Vervolgens is het de kunst om het gedrag van de prooi te imiteren en rekening te houden met de jaagtechniek van een kat. Katten zijn ingesteld op beweging en geluid. Beweeg de hengel dus van de kat af en laat de ‘prooi’ langs randen lopen of om een hoekje verdwijnen. Geluiden kunnen gemaakt worden door het speeltje onder een stuk papier of plastic zak te laten bewegen. Katten jagen door hun prooi te besluipen en te bespringen. Geef ze dus de mogelijkheid zich te verbergen door bijvoorbeeld een kussen op de grond te leggen. En zorg er voor dat  de prooi ook af en toe gevangen wordt.

 • Korter aaien

Katten zijn ontzettend aaibaar vanwege hun zachte losse velletje. Maar hoe graag we het ook zouden willen, katten blijken niet zo gecharmeerd van eindeloos fysiek contact. Aan de lichaamstaal van een kat kun je herkennen wanneer het genoeg is. Een eerste aanwijzing is een terugtrekkende beweging van de kop. Als dat te subtiel voor je is, let dan op de oren. Als deze opzij draaien, is er sprake van irritatie. Als dan ook nog de staart gaat zwiepen, loopt de opwinding op en ben je eigenlijk al over de aaidrempel heen. Wil je toch iets terug voor alle gratis brokjes?  Ruil dan de lange aaisessie in voor meerdere korte aaisessies. Katten zien aaien waarschijnlijk als wassen en onderling wassen ze vooral elkaars kop. Dus aai bij voorkeur op de kop tussen de oren tot aan de schouders of aan de zijkanten van de kop of onder de kin, maar niet op de rug, staart of buik.

©PiepVandaag.nl Yvon Sweere, Psycholoog en gedragstherapeut voor katten

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Leuke blog, mijn aanvulling: Denk eens na over een tweede;-) Mocht je één kat hebben dan is een maatje op zijn plek.

  Groetjes Lex

  Ps. Heb een hobby blog opgezet voor onze Sibeer. Als je het leuk vind om te lezen klik dan op mijn naam;-)

  • Dank voor je reactie Lex. Een tweede kat erbij zou ik niet zo snel adviseren. Niet alle katten zijn namelijk goed gesocialiseerd met andere katten. Dit heeft in veel gevallen te maken met een vroege scheiding van moeder en nestgenoten. Ik adviseer wel altijd 2 kittens tegelijk te nemen.

  • Ik wil niet voor m’n beurt spreken maar het probleem met meerdere katten begint als er een ziek wordt, en een speciale behandeling nodig heeft. Dan is het lastig ze van elkaar te scheiden.

 2. Ik neem aan dat je niet handelt met je kat. Daarom liever: verzorgers (ipv eigenaars). Terminologie is belangrijk. ‘Verzorger’ drukt respect uit. Verantwoordelijkheid.

 3. Liever: verzorgers (ipv eigenaars). Ik neem aan dat je niet handelt met je kat. Terminologie is belangrijk. ‘Verzorger’ drukt respect uit. Verantwoordelijkheid.

 4. Michelle zegt:

  De opmerkingen over aaien en knuffelen is toch echt per kat verschillend, vind dit in zijn geheel niet echt een spannend of informatief stuk wat ik van een gedragstherapeute zou verwachten, beetje voorspelbaar allemaal.

  • Ik snap je reactie, Michelle. Het is allemaal voor de hand liggend als je de juiste kennis bezit. Ik en collega gedragstherapeuten zien echter jaarlijks veel gedragsproblemen waarin medische oorzaken een rol spelen. Ook zien we ieder jaar weer heel veel agressieproblematiek waarin gebrek aan spel of gebrek aan kennis over lichaamstaal een rol speelt. Reden genoeg om voorlichting op deze punten te blijven geven. Maar dank voor je reactie en misschien heb je nog een suggestie hoe we katteneigenaren kunnen bereiken.

   • Michelle zegt:

    Dank voor jouw reactie Yvon. Ik denk ook zeker dat er mensen zijn die bovenstaande informatie nog niet hebben, maar denk niet dat het publiek van Piepvandaag hieronder valt, zijn toch wel mensen met passie en liefde voor dieren waarvan je zou verwachten dat ze deze kennis hebben.

    Wat ik graag zou lezen van iemand met jullie expertise kan bijvoorbeeld een artikel zijn over hoe katten met elkaar omgaan, hoe we ze het beste kunnen verzorgen met biologische voeding of hulpmiddelen, hoe je het beste stress kunt vermijden en misschien juist wat de meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn en hoe je de symptomen kunt herkennen. Uiteraard zijn dit maar voorbeelden.