In Tanzania hebben de autoriteiten de slagtanden van zo’n 45 gestroopte olifanten in beslag genomen. De 156 stukken ivoor hadden een gewicht van meer dan 200 kilo en vertegenwoordigden een waarde van een kleine 625.000,-. Daarnaast zijn twee verdachten gearresteerd in de grootste stad van het land, Dar es Salaam. Naast het in beslag genomen ivoor heeft de politie ook twee geweren in beslag genomen. De politie werkt nauw samen met wildlife ambtenaren om zo het onderzoek naar de twee verdachten snel te kunnen afronden.

Ivoor Tanzania
Foto via Pixabay

In het land dat sterk afhankelijk is van safaritoerisme komt het stropen van olifanten veelvuldig voor. Dit in tegendeel tot buurland Kenia, waar een daling is te zien in het aantal gestroopte olifanten. De populatie olifanten is in Tanzania afgenomen tot 43.000, waar dit er in 2009 nog 110.000 waren.

De kersverse president John Magufuli (aangetreden in oktober 2015), met als bijnaam “de Bulldozer”, heeft toegezegd stroperij te zullen uitroeien als onderdeel van een grotere strijd tegen corruptie. Daarnaast beloofde hij ook om hardhandig op te treden tegen bendes die olifanten en neushoorns stropen om deze te leveren aan de Aziatische markt, waar ivoor een populair product is om traditionele medicijnen van te maken. In zijn openingsspeech voor het Tanzaniaanse parlement vraagt Magufuli zich het volgende af:

“Hoe komt het dat slagtanden in China of Europa worden geïmporteerd terwijl zij de haven van Dar es Salaam passeren? Er moet iets gebeuren om er voor te zorgen dat deze situatie zich in de toekomst niet meer voordoet.”

Sinds zijn aantreden heeft de president al verschillende stappen ondernomen om corruptie in Tanzania de kop in te drukken. Zo heeft hij de commissaris generaal van de Tanzaniaanse Autoriteit voor Financiën (Tanzanian Revenu Authority) en 35 van zijn werknemers geschorst in verband met verdenking van corruptie. Ook bemoeit hij zich met het reilen en zeilen rondom de haven van Dar es Salaam, een grote doorvoerhaven voor ivoor en andere illegale wildlifeproducten.

Afgelopen maanden hebben de autoriteiten vooruitgang geboekt in het inperken van de illegale handel in ivoor. In oktober van vorig jaar is de Chinese zakenvrouw Yang Feng Glan, ook wel bekend als de “Ivory Queen”, gearresteerd en aangeklaagd. Als hoofdschakel tussen stropers en Chinese kopers wordt zij er van verdacht 706 slagtanden te hebben gesmokkeld van Tanzania naar haar thuisland China. Er hangt haar een celstraf van maximaal 30 jaar boven het hoofd.

Een andere positieve ontwikkeling is het feit dat stropers voortaan in de grote steden voor de rechter worden gebracht, welke als het goed is minder gevoelig zijn voor corruptie dan de rechtbanken in de minder dichtbevolkte gebieden.

Naast al dit goede nieuws is er nog meer goed nieuws, de National and Transnational Serieus Crimes Investigation Unit (NTSCIU) is opgericht, een anti-stroperij elitekorps. NTSCIU wordt financieel gesteund door de PAMS foundation. Het eerste doel van de NTSCIU is de coördinatie tussen verschillende overheidsinstellingen te verbeteren.

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat