In de strijd tegen wildlife crime is een belangrijke slag geslagen in Tanzania. Een speciale eenheid arresteerde de beruchte Chinese ivoorhandelaarster Yang Feng Glan, ook wel de ‘ivoorkoningin’ genoemd.

Afrikaanse olifant - kopstuk ivoorhandel
Afrikaanse olifant | Foto: Burrard-Lucas Wildlife Photography

De 66-jarige Chinese werd meer dan een jaar in de gaten gehouden door de National and Transnational Serious Crimes Investigation Unit (NTSCIU). Volgens openbaar aanklager Nassor Katuga was ze betrokken bij het smokkelen en verhandelen van 706 slagtanden, in de periode van 2001 tot en met 2014.

Onlangs verdween ze uit Tanzania en dook op in Oeganda, maar een week geleden keerde ze terug naar Tanzania waar de Task Force haar en twee Tanzaniaanse medeplichtigen direct arresteerde. Ze heeft meerdere misdaden bekend, waarna ze werd overgebracht naar het hooggerechtshof in Dar-es-Salaam waar ze een maximumstraf van 20-30 jaar tegemoet kan zien.

Yang Feng Glan komt uit Beijing en is een gefortuneerde vrouw die diverse huizen, een boerderij, een restaurant en drie auto’s bezit. Uit onderzoek van de Task Force blijkt dat ze voor het eerst in de jaren 1980 naar Tanzania kwam om als vertaalster te werken. In zo’n 14 jaar tijd werkte ze met de meest hooggeplaatste stropers in het Afrikaanse land. Ze is gelieerd aan diverse buitenlandse bedrijven, allen in Chinese handen, en begeeft zich in de wereld van welgestelde Chinezen die in Tanzania wonen en werken.

Olifantstroperij in Tanzania rijst de afgelopen jaren de pan uit. Tussen 2009 en 2014 zijn zo’n 85.000 olifanten gedood, blijkt uit een recente telling. Een slachting op deze schaal kon alleen plaatsvinden door de betrokkenheid van prominente, corrupte personen en regeringsambtenaren in zowel de gemeenschap als de twee belangrijke doorvoerhavens van Dar-es-Salaam en Zanzibar.

Andrea Crosta, mede-operichter van Elephant Action League en WildLeaks:

“Op dit nieuws zitten we al jaren te wachten. Eindelijk is een prominente Chinese smokkelaar opgesloten. Hopelijk kan zij ons naar andere grote handelaren en corrupte overheidsfunctionarissen leiden. Niemand is onaantastbaar als we de olifant willen redden.”

Bronnen: ElephantLeague.org & TheCitizen.co.tz ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde